IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистърът не е притеснен от протестите за бъдещето на Пирин

Проектът на алпиниста Боян Петров за допълване на текста в Плана за управление на Пирин няма да помогне в случая, смята Нено Димов

14:32 | 19.01.18 г. 1
<p>
	Нено Димов<em> Снимка: БТА</em></p>

Нено Димов Снимка: БТА

Не се притеснявам от протестите срещу втори лифт в Банско – това е демокрация. Това каза пред журналисти министър Нено Димов след учредителното заседание на Съвета на учените към министъра на околната среда и водите.

По думите му не би могъл да се притеснява от демокрацията, а напротив - живял съм в други времена, когато не можеше да има протести, каза той, цитиран от агенция "Фокус".

Ще търся баланса между опазването на околната среда и икономическото развитие, повтори позицията си екоминистърът. 

Относно предложението на алпиниста Боян Петров за допълване на текста в Плана за управление на Пирин за изграждането на водохващане само за питейни и битови нужди Нено Димов коментира, че то не може да помогне в посоката, в която е дадено към Плана за управление, защото по принцип е план, който трябва да дава режими.

„Когато говорим за този тип предложения, трябва да бъдат отнесени към общите устройствени планове или Специализирания подробен устройствен план, който трябва да бъде направен и подлежи на екологична оценка и на такава за съответствието. Отправена там, тази идея може да намери решение. Не съм запознат толкова добре със ЗУТ, за да мога да отговоря категорично“, коментира той и уточни, че трябва да се прави разлика между тези два плана.

„Единият е план за управление, който дава режими, а другият е специализиран подробен устройствен план, който дава основата за строителство и подлежи и на екологична оценка, и на оценка за съответствието“, обясни Нено Димов.  

Съвет на учените към министъра на околната среда и водите беше учреден на тържествено заседание в централната зала на Националния археологически музей, допълват от МОСВ. Министър Нено Димов откри учредителното заседание на новия съвет, който ще е независим консултативен орган, подпомагащ министъра в провеждането на държавната политика по управлението и опазването на околната среда.

По негова инициатива за участие в Съвета бяха поканени 26-ма представители на академичните среди и научната общност от цялата страна. Сред тях ръководители на звена от БАН и декани на акредитирани висши училища с експертиза по проблематиката на околната среда и водите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zepter
преди 6 години
Няма място за притеснение, важното е да се стигне до действия в правилната посока най-накрая. Недоволни винаги ще има знаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още