IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обвини Украйна в подготвянето на война

Това се случи, след като парламентът в Киев прие закона за реинтеграция на Донбас

20:14 | 18.01.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия обвини украинските власти, че се готвят за нова война, след като парламентът в Киев прие закона за реинтеграция на Донбас, определящ въоръжения конфликт в източната част на страната като "временна руска окупация", предадоха AFP и ТАСС.

"От момента на одобряването му на първо четене, на 6 октомври миналата година, този документ претърпя известни корекции, но запази главната си цел - да подкрепи законово линията на Киев за решаване на "Донбаския проблем" по силов път", се казва в комюнике на руското външно министерство.

"На практика Порошенко получава неограничени, близки до диктаторските правомощия за потискане на инакомислието и недоволството. Това може да бъде определено само като подготовка за нова война", заяви руското външно министерство.

"В закона се заявява безапелационно, че Русия била извършвала престъпен акт на агресия срещу Украйна", се посочва в комюникето.

"Фактически Киев се опитва да отхвърли отговорността за разрушенията и страданията, които носят на народа необмислените действия на украинските власти и да прехвърли вината на Русия", гласи документът, в който се отбелязва, че приемането на закона е съвпаднало с обявената от Вашингтон готовност да достави на Украйна смъртоносни оръжия.

За съжаление, сме свидетели как се създава ситуация, в която има опасност от ескалация на напрежението в Украйна с потенциално непредсказуеми последствия за общия мир сигурност, предупреждава външното министерство.

"Киев погребва постигнатите в Минск споразумения и всички съществуващи механизми за търсене на взаимноприемливи решения за преодоляване на украинската криза, включително "нормандския формат", се казва в комюникето, цитирано от ТАСС.

Конфликтът в Източна Украйна започна след свалянето на проруския президент Виктор Янукович. От април 2014 г. досега във връзка с конфликта загинаха над 10 000 души. Споразуменията от Минск, подписани през февруари 2015 г. с посредничеството на Русия, Франция и Германия, позволиха намаляване на интензивността на боевете, но не доведоха до политическо уреждане на конфликта, припомня АФП.

/БТА/

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 4
alex8712
преди 6 години
Как ''закона за реинтеграция на Донбас'' е равносилен на обявяване на война?!Поздрав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 14
majnata
преди 6 години
Ъхъ ... на 22. юни да се пробват , рано сутринта ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 16
Hahoto2
преди 6 години
Даже датата е ясно, около 10-20 юни, по време на Световното по футбол в Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 23
majnata
преди 6 години
Последният шанс на фашистите в Киев да се задържат на власт ...война с Русия на всяка цена , са им поръчали господарите от САЩ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още