IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът иска ДАНС да разсекрети докладите за "течове" в акцизната система

В документите има изводи, че системата позволява да бъде манипулирана, твърдят от БСП

15:55 | 18.01.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

На извънреден съвет при председателя на парламента Цвета Караянчева е прието искането на лидера на БСП Корнелия Нинова да бъдат разсекретени доклади на ДАНС и Прокуратурата за работата на Акцизната централизирана информационна система (БАЦИС). Информацията съобщи Българското национално радио (БНР).

"Председателят на Народното събрание каза, че ще изпрати искане до ДАНС и главния прокурор за разсекретяване на докладите, защото те са издателите на тези документи. В докладите има изводи, че системата позволява да бъде манипулирана, а тя трябва да следи движението на горивата. За нас най-големият въпрос е какви мерки са предприети оттогава досега, задавах този въпрос към Борисов - нямам отговор, затова сега съм го задал към Горанов", заяви на брифинг пред журналисти Жельо Бойчев от БСП, цитиран от БТА.

Още вчера от партията на Корнелия Нинова заявиха, че настояват или докладите да се разсекретят, или да се проведе закрито заседание на парламента, на което да бъдат разгледани. Според червените има сериозни констатации на правоохранителните органи, че в системите на приходните агенции има пропуски и допускат заличаване на данни на акцизни стоки.

Вчера ГЕРБ нарекоха "медийна димка" твърденията на БСП и заявиха, че и те ще искат разсекрепяване на доклада, припомня БНР. От партията уточниха обаче, че парламентът няма правомощията да направи това. 

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов съобщи, че докладът е по сигнал на Агенция "Митници", отправен към ДАНС и Прокуратурата и е представен на комисия в предходния парламент, заседавала при закрити врата. През декември докладът е обсъждан и в комисията за борба със сивата икономика и контрабандата. 

Констатация на наблюдаващия прокурор била, че системата има слабости, но няма констатирани вмешателства, променяне на данни или съответно манипулиране на данни, които да пораждат съмнение за образуване на досъдебно производство, добавя националното радио.

Всъщност за проблема загатна още в края на 2016 г. председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Валентин Златев, когато Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви твърдения за участие в картел на дружествата Лукойл България ЕООД, Еко България, Shell България, OMV България, НИС Петрол и Петрол АД.

През декември 2016 г. Златев обяви, че на пазара на горива има и сив сектор, който успява да съществува благодарение на пропуски в контрола - чрез митнически и данъчни складове, в които няма измервателни уреди, каквото е изискването за акцизните складове. Според него има проблеми със системата, която събира информация за количествата горива и платения акциз, защото данните в нея могат да бъдат манипулирани ръчно.

Горивата от този сив сектор се реализират основно от фиктивни фирми, които не създават запаси и не плащат данъци, акцизи и такси, през 7-те хиляди ведомствени бензиностанции, където също няма никакъв контрол, посочи председателят на БПГА.

Пак тогава Златев се позова на данни на Министерството на финансите, които показват непрекъснат спад на приходите от акцизи в периода 2008 - 2014 г. През 2015 г. има подобрение и са събрани 2,1 млрд. лева приходи от акцизи на горива. Очакваните приходи на базата на големината на пазара обаче са 3,1 млрд. лева, което означава, че 1 млрд. лева не са събрани в хазната.

Малко след това председателят на ДАНС Димитър Георгиев потвърди пред депутатите, че действително агенцията е работила по проблема с БАЦИС, а информацията е изпратена на прокуратурата. До финансовото ведомство пък са изпратени препоръки за отстраняване на пропуските. 

През номври 2017 г. депутатите от Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата изслушаха главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на Агенция "Митници" Георги Костов.

„Действително сме получили своевременно тревожните констатации, за които главният прокурор говори, от колегите от ДАНС, които са били изключително градивни. Веднага – по разпореждане на премиера, е сформирана необходимата работна група и в края на месец юли 2016 г. в официален доклад, с който аз разполагам в момента, заместник-директорът на Агенция „Митници“ господин Борислав Борисов, който и към момента е заместник-директор на Агенцията, е докладвал на министъра на финансите, че въпросните слабости са отстранени, така че тези констатации са били отстранени в изключително кратък срок", е записано в стенограмата от откритата част на заседанието от 16 ноември миналата година.

"Относно самата информационна система – тя няма претенции за съвършенство. Това е интегрирана, централизирана информационна система, която обединява 27 модула, като във всеки модул биха могли да се надграждат и да се правят интерфейси, и да се приобщават други нови такива модули. Така или иначе, пред Агенцията стои предизвикателството всеки констатиран пропуск, слабост или предизвикателство, което новото време ни представи, да го въведем своевременно, или ако е съответно някаква слабост, да я отстраним своевременно“, пише още в стенограмата.

Според Валентин Златев, който също присъстваше на заседанието, изнесените факти от шефа на митниците не отговарят на истината и системата все още има проблеми.

Въпреки уверенията на Георги Костов, че пробойните са отстранени, от БСП вчера заявиха, че „Борисов не е направил нищо“ по разрешаването на казуса.

"За съжаление, законът ми забранява да си служа с имена на хора, на фирми и с числа за злоупотреби и корупция, но мога да предоставя информация, че в резултат на тези проверки, на разпити на свидетели и на експертизи е направен извод за заплаха за финансовата сигурност на страната, а оттам и за националната сигурност", съобщи вчера Корнелия Нинова, цитирана в прессъобщение от централата на партията.

"Искаме истината да стане достояние - за каква корупция става дума, защо министър-председателят година и седем месеца не е взел мерки, покровителства ли се тя на най-високо равнище в страната", твърди лидерът на БСП.

На извънредно заседание на 23 януари ще се проведе дебатът и гласуването на проекта за решение за вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" заради провала в политиката по противодействие на корупцията (част от който е казусът с БАЦИС), внесен от БСП. Предложението бе прието със 182 гласа „за“, 1 „против“ и 2 „въздържал се“. Разискванията ще започнат от 13 часа, приеха депутатите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
При наличното пренебрегване на вредното влияние от лева, колкото по-добре работи Акцизната централизирана информационна система, толкова по-големи са щетите.Досега правителството отлага своя провал чрез заплащане на вредите от държавната грешка с пари от нови заеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още