IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Квотната сделка на ОПЕК и Русия се изправя пред нова заплаха

На фона на последния подем на цените на петрола въпросът е дали стратегията не работи твърде добре

10:51 | 18.01.18 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия се срещнат този уикенд, за да прегледат стратегията си за намаляване на глобалното пренасищане на петролния пазар, те ще се изправят пред необикновен проблем: тя може би работи твърде добре, пише Bloomberg.

Докато квотите им, заедно със стабилното глобално търсене, затягат пазара, цените на суровия петрол се вдигнаха до тригодишен връх от около 70 долара за барел. Това доведе до предупреждения – от петролния министър на Иран до Goldman Sachs – за нов ръст на производството в САЩ, което унищожава усилията на ОПЕК.

„Голямото опасение са цените – дали те се тревожат, че цените се повишават твърде бързо?“, коментира Майк Уитнър, ръководител на проучванията на петролните пазари в Societe Generale в Ню Йорк. „Има много причини за тревога, но на върха в списъка е как ще отговори производството в САЩ“.

Предвид все още наличния огромен излишък от петрол министрите от ОАЕ, Ирак и Кувейт настояват, че няма нужда да се променя стратегията и че картелът ще се придържа към плана си за ограничаване на добива до края на годината. Въпреки това скокът на цените означава, че делегатите, които се събират в оманската столица Мускат, трябва да решат как да излязат от квотите.

Сделката между ОПЕК и другите производители, включително Русия, бе сключена през 2016 г., които обединиха усилия, за да се справят с шистовия бум в САЩ, наводнил пазарите и свалил цените. През по-голямата част от 2017 г. те изпитваха трудности, тъй като глобалните резерви останаха високи, а цените – ниски.

Но стратегията набра сила през втората половина на годината. Цените реагираха и фючърсите върху Брента достигнаха 70,05 долара на 11 януари – най-високото си ниво от декември 2014 г. Макар че това дава на страните производителки известно успокоение, то носи и съответните проблемни последици.

Вследствие на нови инвестиции производството в САЩ може да достигне 11 млн. барела на ден през годината, задминавайки саудитския и руския добив, сочат официални прогнози на американското правителство. За сравнение, оценката за 2017 г. бе за 9,3 млн. барела на ден.

Нарастващото търсене на суров петрол обаче ще помогне да се заличи част от допълнителното производство. Глобалното потребление ще се разшири с около 1,5 млн. барела на ден тази година, заяви генералният секретар на ОПЕК по-рано този месец.

Производителите официално ще разгледат споразумението си през юни и може да започнат да свиват квотите през втората половина на годината, смятат анализатори. Саудитска Арабия и Русия – най-големите производители в сделката – неведнъж са подчертавали, че когато времето за прекратяване на сделката дойде, това ще бъде направено постепенно.

В същото време натискът за промяна на стратегията вероятно ще се смекчи през следващите седмици с поевтиняването на петрола, смятат от Citigroup и Societe. Фючърсите ще спаднат заедно заради по-слабото сезонно търсене, тъй като нуждата от зимни горива отминава, а хедж фондовете печелят от последното рали.

„Засега, тъй като ценовата сила изглежда временна, смятам, че ОПЕК ще кажат, че вървят към ребалансиране на пазара и продължават напред“, казва Ед Морс, ръководител на проучванията на суровините в Citigroup. “Може да има споразумение за увеличение на добива през лятото“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
Не искам да те мъча. Свободно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
Подобни алабалистики писа и тогава, митев. За това се отказах, както се отказвам и сега. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
Не личи да си чел внимателно, че да твърдиш подобни неща. По логиката на всеки, който мрази да си напряга мозъка, може да се твърди, че нещо е "неясно" и " несъществено". А, да се твърди, че е "невъзможно" - дваж. Ако не си забелязал, става дума именно за насоки, а не за решение. Решенията искат яснота под шапката. За начало, КАКВО искаш и на какви критерии трябва да отговаря. Щото всяко дете може да иска "едно нещо", н'е л' тей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 6 години
Отговора ми беше и към двамата, малко неясно го написах. Иначе за сондирането, ти нищо смислено не обясни. ... все едно митев чета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 6 години
Обявиха субсидии за фотоволтаиците, и наловиха рибоци/балъци с контейнерите. Що? Щото не си дават сметка, скъпите "истински" бизнесмени, с какво се захващат, предвид корупционната среда. Даже, вместо да благодарят, че им отварям очите, ме баннаха фор Евър. Да видим, дали това е стимулирало бизнеса. Все пак, две години минаха оттогава. Питайте г-н Матеев, дали им се изчисти хоризонта. И после разправяйте приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 6 години
Отг.2: Субсидират се стратегически производства в криза/преход. Такива, от които, икономиката или силни/ще/ зависи, или не може да се откаже по ред причини. АКО това е "ръст", здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 6 години
Ако се вярва на всички Разбиратели като теб, недостигът на едно-друго-трето, е все резултат на икономическия ръст. Нисък поклон на такива не-кашонни, не-въображаеми не-бизнесмени. Чудех се, дали да те питам повторно, какво проумя от августовските ми насоки по сондиране но, както гледам, колкото способните родни дупката ще да е. И, понеже насила хубост не става, нито се на човек дава, дали да не се откажа? За радост именно на мазнинте гАзовци, инфо на ушо: Отключиха ви темата за БГ слуз. Зарекоха се, оставям я на "умниците". Спекулирайте си със сухите дупки на воля.Рапорт даденъ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 6 години
Тогава що субсидират въглищата? Ами не ги оставят на пазарен принцип да станат скъпи? ... вие с мазен газ сте особен тип разбирачи.Заради подема в икономиката се качват цените, а не обратното въображаем кашонен бизнесменино!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
На българската икономика само името и такова. Виж, китайската, индийската... Не, че на мен лично снижението не ми облекчи разходите но, замислял ли си се, как то влияе на инвестициите, на енергийните иновации, на глобалното затопляне, ако щеш? Щом по-евтино, дай пак да наливаме, да сипваме *** и Тръмп да залага отново на тъмнокафява та енергетика. Високите цени карат хората да мислят съзидателно а не само, как да папкат и да акат. Екстензивният път за цивилизацията приключи. Време е да го приемете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 6 години
Запомни от мене - ако доживееш пак цени на нефта под $40, икономиката ше е такава, че по-добре да не си жив... :lol: Щото икономиката, или поне днешната, не работи така, както разни като тебе и оня дръндрън мислите... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още