IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Падението на General Electric

През 2017 г. пазарната капитализация на американския конгломерат се сви с 40%

21:33 | 17.01.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Имаше времена, когато някои в Мюнхен гледаха завистливо на Запад. Някак си вечният конкурент General Electric (GE) винаги успяваше да спечели повече пари с по-малко служители, отколкото го правеше Siemens. При това двете корпорации имат много сходства – и двете са основани през 19-ти век, и двете имат подобни корени, и двете имат сходен бизнес, така че са сравними. Явно едната компания правеше нещо по грешния начин и беше лесно да се предположи, че грешката е в Siemens. Това продължи много години. В Европа – тромавият германски концерн, а в САЩ – печелившата мегакорпорация. Но най-късно след този вторник перспективата се промени. При това рязко.

Защото докато директорът на Siemens Джо Кезер преструктурира компанията си месец след месец, отделя бизнеси и поделения и изкарва дъщерни компании на борсата, като по този начин минимализира някои рискове и генерира милиарди евро, неговият опонент Джон Фланъри трябваше едва ли не да се моли на анализаторите. Тъй като все повече и повече области от компанията са подложени на натиск едновременно, главният изпълнителен директор бе принуден да признае, че разделянето на GE е все по-вероятно. 

„Ние разглеждаме агресивно коя структура ще е най-добрата за нашия бизнес, за да сведе до максимум потенциалът", заяви Фланъри по време на конферентен разговор. Изводът от този анализ все още не е ясен. Една от възможностите обаче беше изрично посочена – че всички поделения на дружеството може да продължат да работят като независими компании в бъдеще, коментира в свой анализ Sueddeutsche Zeitung.

За стратезите в Мюнхен това е една закъсняла оценка. Този път те бяха по-бързи от съперника, който загуби 40 процента от пазарната си стойност през миналата година и е най-лошо представилият се компонент в рамките на Dow Jones.

А имаше времена, в които General Electric беше най-ценната компания в света. Хладилници, влакове, енергетика, финансови сделки, дори медии - всичко беше под покрива на корпорацията. GE бе по-голяма от автомобилните производители Ford или General Motors, по-голяма и от най-големите фармацевтични компании. А що се отнася до традициите, американците гледаха и в това отношение малко надменно над конкурентите от Мюнхен. Въпреки че Вернер фон Сименс изобретява през 1847 г. подводния телеграф и тръбите, с които Вилхелм Конрад Рьонтген иззследва рентгеновите лъчи, много по-известен е Томас Алва Едисън, който разработва крушката няколко години по-късно - и основава General Electric.

GE отдавна загуби статуса си на най-ценен концерн в света. И вина нямат само новите дигитални гиганти Google, Apple и Amazon. По-скоро причините са вътрешни, в самата General Electric. Групата ставаше все по-голяма и по-голяма, все по-объркваща, все по-тромава. Когато Фланъри наследи на поста дългогодишния световноизвестен главен изпълнителен директор Джефри Имелт през август миналата година, той пое по пътя на, поне частично,  преструктуриране. Всеки, който има толкова голяма история, каквато има GE, и толкова много дивизии, никога не знае къде ще бъде следващата строителна площадка. И така Фланъри изненада анализаторите във вторник с послание, което надмина най-големите страхове: само във вече заболелия застрахователен бизнес в момента липсват 6,2 милиарда долара. 

В средносрочен план става дума дори за 15 млрд. долара, а сега разликата ще бъде покрита с помощта на седемгодишна програма за финансиране. По-конкретно, става дума за стари здравни и животозастрахователни полици, област, в която новият бизнес бе преустановен още преди повече от десет години, но все още произвежда лоши новини на фона на неочаквано високи изплащания или по-ниска възвращаемост на инвестициите. Последиците: дъщерното дружество GE Capital, което е собственик на застрахователния бизнес, ще прекрати плащането на дивиденти на дружеството майка - за вероятно няколко години. Фланъри заяви, че е „дълбоко разочарован", че неговите усилия за оздравяването на компанията ще бъдат торпилирани от толкова тежко допълнително натоварване.

„Изключително разочароващо е да се изправим пред подобно развитие, докато напредваме в много от ключовите ни области", каза той. Но групата няма само проблеми със стари застрахователни полици – по-скоро проблемите са на всяка крачка. Ето защо веднага след встъпването си в длъжност Фланъри обяви огромна програма за намаляване на разходите. В световен мащаб компанията планира да съкрати 12 000 работни места. Освен това ще бъдат отделени бизнеси с общи приходи от 20 млрд. долара.

Идеята за цялостно разделяне на бизнеса, от друга страна, изглежда вече не е актуална. Вместо това Фланъри обяви, че групата иска да се съсредоточи върху основния бизнес, а именно турбините за самолетите, изграждането на електроцентрали и медицинските технологии. Очевидно обаче главният изпълнителен директор не е напълно убеден, че ще се справи с проблемите на компанията по този начин. В противен случай едва ли щеше да спомене идеята за разделяне сред анализаторите.

Много главни акционери в GE очакваха сериозен негативен еднократен ефект в застрахователния сектор, но не и от този мащаб. Съответно, цената на акциите на Нюйоркската фондова борса се срина рязко във вторник. Това бе исторически ден за GE. И по някакъв начин и за Siemens. Докато Фланъри говори за разделяне и саниране, германският концерн рекламираше по време на среща с инвеститори в Лондон евентуалното IPO на медицинското си дъщерно дружество. И обеща, за разлика от конкуренцията, високи дивиденти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Огромните конгломерати много трудно се управляват и още по-трудно се развиват. Съвсем резонно обмислят разделянето на GE на няколко дружества преди всичко да се е сринало.Ако борда им се състоеше от алчни *** щеше да има риск да се превърнат в Enron II.Истина казваш че са класа и имат едни от най-висококачествените продукти и стандарти за производство и услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 4
vzhekoff
преди 6 години
Искам да кажа, че падението не е на ГЕ, а на всички онези мошеници, които оценяват измислени компании като Тесла и Епъл в пъти по-скъпо от ГЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 7
vzhekoff
преди 6 години
Мога да си представя светът без Епъл, но не мога да си го представя без ГЕ ! ГЕ са най-великата компания на всички времена. Без ГЕ няма ток, няма самолети, няма и друг транспорт, няма атомни реактори. Гръбнакът на световното благополучие е ГЕ. Не меразбирайте неправилно, има и други фирми, които произвеждат част от всичко изброено. Но без ГЕ светът ще фалира за 0 време. Всъщност не веднага, понеже ГЕ правят нещата супер качествени и дълговечни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още