IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Световната банка наказа една страна заради лявото ѝ правителство

Главният икономист на институцията заяви, че ще преизчисли класацията "Doing Business" за Чили

17:26 | 16.01.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Социалистка за управник в Чили? Според някои сътрудници на Световната банка това очевидно не е добра идея. От стъпването на власт на президента Мишел Бачелет през 2014 г. институцията очевидно нарочно е оценявала негативно южноамериканската страна в рейтинг за предприемаческата ѝ среда, пише Wall Street Journal.

Главният икономист на Световната банка Пол Ромер казва пред вестника: „Аз лично искам да се извиня на Чили и на всяка друга страна, за която сме създали погрешно впечатление". Класификациите от последните четири години ще бъдат преразгледани и коригирани, пояснява той.

Класацията "Doing Business" се счита за една от най-важните публикации на Световната банка. Тя описва колко привлекателна е дадена страна за инвестициите на предприемачи. Например, става дума за това колко скъпа е регистрацията за търговска дейност и колко време отнема тя. В последната класация начело са Нова Зеландия и Сингапур, а Чили зае 55-то място, докато през 2014 г., малко преди социалистката Бачелет да поеме длъжността, страната беше 21 места по-напред. 

Ромер признава, пише Wall Street Journal, че икономическата ситуация в Чили всъщност не се е влошила. Само методологията за изчисляване на класирането се е променила - малко след като консерваторът Себастиан Пинера не бе преизбран за президент. Ромер изрази съжаление, че решението изглежда като политически мотивирано.

“Doing Business” класира нациите по показатели, като броя на дните, необходими за откриване на бизнес, или разходите за получаване на разрешения за строеж. Страните, които влошават бизнес средата си, например чрез разширяване на регулациите, се наказват с по-задно място в класацията.

Световната банка актуализира методологията си с течение на времето. Така например, през годините, обхванати от прегледа на Ромер, банката е добавила нови компоненти, които касаят разрешителните за строеж, новите мерки за надеждност на електричеството и тарифите за тока, новите параметри за качеството на съдебните процеси за акционерите и новия параметър за подаването на данъци.

По време на мандата на Банчелет от 2014 г. насам новите компоненти са довели до спад в класирането на Чили. В доклада, публикуван през 2015 г., Чили бе класирана на 33-о място в областта за лесното плащане на данъци. В доклада през 2016 г. обаче Световната банка добавя нова метрика, която измерва времето, от което бизнесът има нужда след самото подаване на данъчните декларации, за да ги плати напълно. Чили се представя изключително лошо по този нов индекс и след добавянето му страната пропада в подкласацията за лесно плащане на данъци от 33-о място в света до 120-о място.

Според предварителния анализ на Ромер по-слабото класиране на Чили през последните четири години се дължи изцяло на добавянето на нови показатели към индекса. Той добави, че промените в методологиите, използвани в класацията, изглеждат като политически мотивирани.

„На база на нещата, които преди измервахме, бизнес условията не са се влошили в Чили по време на администрацията на Бачелет. Не сме извършили достатъчно проверки, а по-късно осъзнах, че нямам доверие в цялостността на данните в доклада“, пояснява той.

Президентът Мишел Бачелет отговори в Twitter, че „универсалността на Световната банка е изложена на риск". Класации като тези за привлекателността към предприемачите трябва да бъдат надеждни, смята тя. Мандатът на Бачелет завършва през март - наследникът ѝ ще бъде нейният предшественик, консерваторът Себастиан Пинера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 6 години
В линка за още по темата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ceneto
преди 6 години
знае ли се ние къде сме в тази важна класация, че нямам време да търся?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още