IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия е готова да предаде на Украйна десетки кораби и самолети

Военното оборудване от Крим е в плачевно състояние и утилизацията на боеприпасите трябва да се извърши на място, посочи президентът

21:30 | 12.01.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Руската федерация е готова да върне на Украйна военната техника от Крим, която обаче е в плачевно състояние. Държавният глава няма нищо против, ако украинските военни присъстват при утилизацията на боеприпасите в Крим, предаде ТАСС.

На среща с ръководителите на местните печатни медии и новинарски агенции Путин припомни, че от 2014 г. Русия започна да прехвърля военно оборудване от Крим на Украйна.

“Няколко ешелона бяха изпратени от Крим към Украйна, а украинската страна многократно повдигна въпроса за връщането на военно оборудване от Крим", посочи руският президент.

"Възползвам се от случая да съобщя: Ние сме готови да продължим този процес, готови сме да предадем на Украйна военните кораби, които все още са в Крим, готови сме да предададем авиационната и бронетехниката", заяви Путин.

Той отбеляза, че тази техника се намира в „плачевно състояние“.

"Но това вече не е наша работа, тя на практика е в това състояние, защото през тези години никой не се занимава с нея", отбеляза руският президент.

Ръководителят на руската държава уточни, че "става дума за (връщане) на десетки кораби и десетки бойни самолети".

"Що се отнася до корабите, мисля, че е по-добре, ако украинските военнослужещи дойдат и ги вземат, ние сме готови да им помогнем да ги транспортираме до Одеса", обяви Путин.

"Има значително количество боеприпаси, но според нашите военни експерти, те не подлежат на транспортиране, защото са опасни и подлежат на утилизация на място. Готови сме да поканим украинските военни да вземат участие в обезопасяването на тези боеприпаси ", коментира президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
Чичо Манчо
преди 6 години
Timeo Danaos et dona ferentes...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
Скакалците нямат цвят , кретенов ... те затуй са скаклци ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 14
redcretin
преди 6 години
Стопанисване по руски, и България я оглозгаха същите червени скакалци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още