IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Имаме амбицията ЕС да бъде по-силен след края на българското председателство

Президентът заяви готовността на страната да участва в бъдещи общи проекти в сферата на военната промишленост

16:11 | 12.01.18 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Президентство на Р България</em></p>

Снимка: Президентство на Р България

Европейският съюз трябва да бъде още по-силен, когато приключи българското председателство на Съвета. Българските институции ще работят активно и обединени за изпълнението на тази цел. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 проведе среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

По време на разговора Румен Радев е уверил Юнкер в готовността на страната ни да се присъедини към Шенгенското пространство и двамата изразиха убеденост, че приемането ни ще подобри ситуацията със сигурността за целия Европейски съюз. Радев е изразил благодарност към Жан-Клон Юнкер за последователната подкрепа, която Комисията оказва за присъединяването на страната ни към Шенгенското споразумение и еврозоната. 

Пред президента и вицепрезидента на България председателят на Европейската комисия е потвърдил подкрепата си за усилията на страната да засили перспективата за интеграция в ЕС на страните от региона и да динамизира диалога с държавите от Западните Балкани.

Румен Радев и Жан-Клод Юнкер са обсъдили предприетите през последната година действия за изграждане на обща европейска отбрана. По думите на държавния глава засиленото сътрудничество в областта на Общата външна политика и политиката за сигурност е позитивно за България и важна визионерска стъпка за ЕС. Президентът е заявил готовността на страната ни да вземе участие в бъдещи общи проекти в сферата на военната промишленост, науката и изграждането на съвместими способности между държавите членки в областта на отбраната.

Тема на срещата е била и формулирането на бюджета на Европейския съюз след напускането на Обединеното кралство.  Юнкер и Радев са се съгласили, че при изготвянето на бъдещата Многогодишна финансова рамка на ЕС трябва да се вземат предвид растящите нужди на съюза от повече сигурност за гражданите, стриктен контрол на миграционните процеси към общността, както и ключови проекти за свързаност и развитие на европейските региони.

„Щастлив съм, че България пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз и съм уверен, че страната има отлична подготовка да изпълнява задълженията си през предстоящите шест месеца“, категоричен е бил председателят Юнкер и е посочил, че страната ни ще поеме домакинството на ЕС в изключително важен за развитието на съюза момент.

По време на срещата Юнкер е оценил високо фискалните показатели на страната ни и изрази мнението, че България е готова да задейства процеса за присъединяване към общата европейска валута.

Още по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 9
majnata
преди 6 години
е ... за умирающия или хубаво или нищо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Лицемер.Точно пък русофилите и марионетките им искат силен ЕС, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
Ха дано , ама надали ...щото той Евросъюза си има достатъчно хронични заболявания и без нашата намеса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още