IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фараж: Може би е добре да има втори референдум за Brexit

Според бившия лидер на британската UKIP дори повече хора ще гласуват в подкрепа на излизане от ЕС при втори вот

17:45 | 11.01.18 г. 1
<p>
	Найджъл Фараж (вляво) и главният преговарящ за Brexit на ЕС Мишел Барние. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Найджъл Фараж (вляво) и главният преговарящ за Brexit на ЕС Мишел Барние. Снимка: Ройтерс

Бившият лидер на британската партия UKIP и един от водещите поддръжници на излизането на страната от Европейския съюз Найджъл Фараж сега заяви, че според него Великобритания трябва да проведе втори референдум по въпроса, предава Bloomberg.

Защо? За да се уреди въпроса поне за поколение напред и за да се заглушат нарастващият брой гласове, които призовават да не се стига до Brexit. “Може би трябва да имаме втори референдум“, написа той в Twitter.

“Мисля, че ако имаме втори референдум по членството ни в ЕС, ще убием [въпроса] за едно поколение“, заяви Фараж в телевизионно шоу в четвъртък. „Процентът, който би гласувал за излизане следващия път, ще бъде много по-голям от последния“.

Според Фараж нов вот ще заглуши бившия премиер Тони Блеър, който води кампания да се спре Brexit, и поддръжниците му: „Те ще продължават да се оплакват и мрънкат през целия този процес“.

Макар че Фараж вече не е лидер на UKIP и партията няма места в пар­ламента, той остава влиятелна фигура, който може да променя дебата във Великобритания. Той има собствено радио предаване и имидж в определени кръгове като прям защитник на здравния разум. Освен това има отношения с американския президент Доналд Тръмп, който е писал в Twitter, че Фараж би бил страхотен британски посланик във Вашингтон.

В отговор на изявлението говорител на британския министър-председател Тереза Мей обяви, че тя няма да свиква втори референдум за членството в Европейския съюз, съобщава БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Много поддръжници на оставането на Великобритания в ЕС също подкрепят идеята за нов референдум. Те настояват, че британците не са били достатъчно информирани при първото гласуване и че общественото мнение се променя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още