IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: До юни ще кандидатстваме за присъединяване към ERM-2

Едва ли обаче ще има окончателно решение за страната ни преди сформиране на правителство в Германия

14:17 | 11.01.18 г. 28
<p>
	<em>Владислав Горанов. Снимка: Архив БТА</em></p>

Владислав Горанов. Снимка: Архив БТА

България се очаква да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2, до юни тази година, като предварителна стъпка преди приемането на еврото, заяви финансовият министър Владислав Горанов пред чуждестранни медии, цитиран от агенция Ройтерс.

България, която понастоящем е начело на шестмесечно ротационно председателство на Съвета на Европа, изявява готовност да се присъедини към еврозоната и смята, че влизането й ще бъде възприето като признание за усилията, които е положила по отношение на направените реформи, след като става член на ЕС през 2007 г., отбелязва агенцията.

Според Горанов България не би могла да представлява какъвто и да било риск за еврозоната най-малкото заради 20-годишния валутен борд и силните икономически показатели на страната, които отговарят на критериите за членство.

Като цяло България получава подкрепа за намеренията си, макар и не всички 19 членки на единния валутен съюз се чувстват комфортно с идеята за присъединяването на страната.

Ройтерс отбелязва, че България има фискален излишък, инфлацията е под контрол и страната е една от най-слабо задлъжнелите държави членки на ЕС. Въпреки това според дипломати и банкери страната трябва да продължи да реформира малката си икономика, за да доближи ниския стандарт на живот до по-богатите държави в съюза.

Няма конкретна дата, на която София да премине към еврото, но се смята, че присъединяването към ERM-2, известно още като "чакалнята" за еврозоната, ще бъде добър сигнал за общата европейска идея, особено в контекста на Brexit.

България е засилила разговорите си с Европейската централна банка и страните членки за влизането си в ERM-2, но източници, запознати с процеса, твърдят, че вероятно няма да има решение преди сформиране на правителство в Германия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 31 rate down comment 6
data
преди 6 години
*** кък бря , у гръчко изфукаха едни милярди евраци ама те не са корумпирани , НЕ , ние сме най, най , най-корумпираните . В Италия дет е люлка на мафията тоже не е корумпирана , германските фирми пръскат сумай пара за рушвети *** и те не са корумпета , Само Бг, меката на корумпетата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 2
data
преди 6 години
интересно , преди любимата дъвка беше " най-бедна и най-корумпирана" , сега явно сме забогатели щот вече сме само "най-корумпирани" ............ ти да видиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 7
bvg
преди 6 години
ААаа не уе! Те не зная кво е туй нящо корупция. Най- чинно там си работят за по 4000 евра и хич не ги е еня за корупцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 6
bgMan
преди 6 години
Доколкото виждам на европед.рунгелите всъщност не им пука за корупцията или за каквито и да било проблеми у нас. Каквото и да приказват те си гледат техните интереси и стратегии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 2
coder
преди 6 години
Така е, Горанов преди година някъде спомена, че няма да кандидатстваме ако не знаем, че със сигурност ще ни приемат. Освен това кандидатурата предварително се обсъжда, а самият процес на подаване на документи е формален.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
Ми то тогаз те требе да влазят у чакалнята , не ние ... : )))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 9
Sakamano
преди 6 години
Не трябва да ни пускат преди да сме преборили корупцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Сигурен съм че вече е решено да ни пуснат и при еврото, и в Шенген.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още