IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: До юни ще кандидатстваме за присъединяване към ERM-2

Едва ли обаче ще има окончателно решение за страната ни преди сформиране на правителство в Германия

14:17 | 11.01.18 г. 28
<p>
	<em>Владислав Горанов. Снимка: Архив БТА</em></p>

Владислав Горанов. Снимка: Архив БТА

България се очаква да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2, до юни тази година, като предварителна стъпка преди приемането на еврото, заяви финансовият министър Владислав Горанов пред чуждестранни медии, цитиран от агенция Ройтерс.

България, която понастоящем е начело на шестмесечно ротационно председателство на Съвета на Европа, изявява готовност да се присъедини към еврозоната и смята, че влизането й ще бъде възприето като признание за усилията, които е положила по отношение на направените реформи, след като става член на ЕС през 2007 г., отбелязва агенцията.

Според Горанов България не би могла да представлява какъвто и да било риск за еврозоната най-малкото заради 20-годишния валутен борд и силните икономически показатели на страната, които отговарят на критериите за членство.

Като цяло България получава подкрепа за намеренията си, макар и не всички 19 членки на единния валутен съюз се чувстват комфортно с идеята за присъединяването на страната.

Ройтерс отбелязва, че България има фискален излишък, инфлацията е под контрол и страната е една от най-слабо задлъжнелите държави членки на ЕС. Въпреки това според дипломати и банкери страната трябва да продължи да реформира малката си икономика, за да доближи ниския стандарт на живот до по-богатите държави в съюза.

Няма конкретна дата, на която София да премине към еврото, но се смята, че присъединяването към ERM-2, известно още като "чакалнята" за еврозоната, ще бъде добър сигнал за общата европейска идея, особено в контекста на Brexit.

България е засилила разговорите си с Европейската централна банка и страните членки за влизането си в ERM-2, но източници, запознати с процеса, твърдят, че вероятно няма да има решение преди сформиране на правителство в Германия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 3 rate down comment 6
kalendar
преди 6 години
...но сме най-стабилната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 7
Lucifer
преди 6 години
В шенген разбира се няма да ни пуснат, но за да не губим съвсем надежда в чакалнята може да ни вържат на каишка. Там обаче ще започне едно безкрайно чакане с безкрайни нови изисквания, които изобщо не са били искани до сега от никой друг в ЕЗ! Това поколение със сигурност няма да доживее нито ? в БГ, нито Сърбия да влезе в Нато, нито Ердоган да стане "голям приятел" на БГ или поне на гуруто ни Борисов!!! А в същото време вишеградските тарикати, колкото и да ги натискат за ?, те винаги ще отлагат и никога няма да го приемат! Въпросът е: Те ли са толкова "глупави"???... или ние сме толкова "умни???... Нищо от кьор-фишеците на пожарникара няма да оцелее, освен повишеното му его! БГ няма бъдеще с подобна Бай Ганьовска политика на дребния келепир от едрите престъпници... Не напразно ни казват че ме на-корумпирани и за това сме и най-бедни!!!... за съжаление това е горчивата истина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 4
troika
преди 6 години
Масата българи са с такова съзнание, търпят/търпим, защото това ни е в кръвта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 4
Специалист по всичко
преди 6 години
Нищо особено значимо и в двете посоки. :)Всички, които очакват разцвет само заради еврото, както и всички, които вещаят крах заради въвеждането му, са еднакво далеч от истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 6
Белла
преди 6 години
ползи и загуби от еврото???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 3
bvg
преди 6 години
Принципно си прав. Но понеже проблемите които си изредил неможем да ги решим, минаваме на следващите най-важни които можем. А имменно, попълване на молба за приемане в ЕЗ, ново заемче евентуално понатам, като похарчим тия 16 милиарда и некоя помощ да усвоим. Ако сте послушни може да има нова радост по телевизията 13-ти сезон на ВИП брадър, 9-ти сезон на фермата които жънат невероятен успех. Може и нови игри на късмета да има, но те ще са по премиум каналите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 6 години
Мин. на финансите ли очакваш да реши тези проблеми или си тролиш по навик?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 7
gto
преди 6 години
Поредния ПР ход от страна правителството. Наистина ли сме си оправили всички други проблеми в държавата че се борим с всички сили да приемем еврото. Имаме много по важни проблеми като демографски срив, образование и здравеопазване отколкото дали ще ползваме лев или евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Линкковете за домейните дето си дал се поддържат с финансови средства на руските служби. И тяхната цел е България да се закопава и погребва все по-надолу за да има отчаяна нужда от руския освободител. С две думи full ignore!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 6
SickSix
преди 6 години
Отностно проблемите в България мисля, че всички сме съгласни колко са сериозни и неприятни. Съгласен съм, че ни управляват корумпирани палячовци, подставени лица и както вика бай ви Тошо подбрани ***. Все пак обаче мисля, че е важно да се отстояват интересите на България, като член на съюза имаме не само правото, но и задължението да изразяваме мнението си, независимо дали става дума за Германия, оня прогнил остров Британия или Русия. Като сме се хванали на европейското хоро, да го нека го изиграем, като хората. Валутният борд трябва да се ползва САМО ВРЕМЕННО, нещо което ми изглежда очевидно, но някой хора дали подлъгани дали напук продължават да настояват колко ни е хубав борда. Приемането на еврото ще отвори страната за всички инвеститори по цял свят, които ползват евро, имат активи в Европа и т.н. Приказките, че еврото ей ся падало ги слушам от 15 години, а като студент в УНСС - всяка лекция по финанси. Еврото рано или късно ще падне аз казвам докато го има да се възползваме, пък като падне за нула време ще подкараме печатниците да правят пак левове, рубли, турски лири, марки или там квото трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още