IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди на протести за и против промените в режима на „Пирин“

Над 4000 души в София демонстрираха срещу решението на кабинета, в Банско поддръжници блокираха главния път Е-79

23:29 | 04.01.18 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестът в София. <em>Снимка: Facebook&nbsp;</em></p>

Протестът в София. Снимка: Facebook 

Хиляди хора в няколко града на страната излязоха на протести заради променения от правителството режим за дейностите в националния парк "Пирин".

Коалиция "За да остане природа в България" организира в четвъртък вечерта протести в 12 града срещу решението на кабинета от 28 декември, което разрешава строителство на спортни съоръжения в ски зоната над Банско, както и на водохващания за питейна вода в 48% от територията на националния парк.

Според представители на протестиращите обаче решенията може да доведат до ръст на строителството на нови хотели, като в хода на процедурата е имало редица закононарушения от страна на концесионера "Юлен".

В София шествието премина от НДК по бул. "Витоша" до Ларгото пред сградата на Министерския съвет и Орлов мост.  Според организаторите в столицата е имало над 4 000 протестиращи, манифестиращи зад плаката с надпис "Граждани срещу мафията" и предвождани от гайдар. 

Протестиращите граждани смятат, че решението за промяна на плана на „Пирин“ е незаконно без екооценка. Според тях застрояването на планината ще е 48%, като това поставяло в риск вековни гори.  

Протести срещу промените имаше още в 11 града в цялата страна -  Свиленград, Свищов, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Казанлък и Смолян.

Протестите бяха подкрепени по-рано през деня в декларация на редица извънпарламентарни партии. 

Същевременно според БТА в Банско други няколко хиляди протестиращи в подкрепа на промените затвориха главния път Е-79. Те настояват за развитие на ски съоръженията, което може да допринесе за растежа на туристическия бизнес.

Протестът е против т. нар. "зелен октопод" и лъжите на псевдоеколозите, е най-вече в подкрепа на решението на правителството за промяна на Плана за управление на Национален парк "Пирин", което дава възможност за изпълнение на проекта за втори кабинков лифт за ски зоната на Банско и друга спортна инфраструктура, е заявил кметът на Банско Георги Икономов, цитиран от БТА.

„Ние не сме срещу истинските природозащитници, защото има много такива в България, които са за развитието на спорта, за развитието на скитуризма не само в Банско, а в цялата страна, е позицията на кмета на Банско. Ние сме точно срещу тези една шепа псевдоеколози, които с всички сили се опитват да спират развитието на ски зоната в Банско. И не само това, а всички големи инфраструктурни проекти, какъвто е и проектът за автомагистрала "Струма". Основното обаче е, че сме в подкрепа на правителството и на решението, което взе за промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин". Именно това е главната ни цел", подчерта Икономов.  

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 8 rate down comment 3
dsx500
преди 6 години
На другият протест и аз ще ида, аман 20 търгаша да ебаат майката на всичко в тая държава. И под всяка статия 1-2 платени трола защитава с най-абсурдните "аргументи" които съм чувал. Има достатъчно планини които не са паркове или резервати, да се правят писти там. Или като искат лифт да разрешат един лифт с точни параметри, не покрай него да изсекат и/или застроят половината планина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 2
pinoccio
преди 6 години
На човек като му се ходи на ски - ходи в Австрия. Като му се ходи на море - ходи на Малдивите. Като му се ходи на третополови - ходи в Тайланд. Като му се ходи на бачкане - ходи в Америка. Като му се ходи да язди диви коне - ходи в дискотеката на Криводол. На някоя баба ако й се ходи на "Бански старец" - ходи в Банско. Светът е голям и спасение дебне отвсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
comet
преди 6 години
https://***.klinklin.bg/bansko-poslednata-krepost-na-oligarhiata/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 13 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Въпросът е точно за или против цеко, а не за използването на планините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 15 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 6 години
Много се лъжеш ако си въобразяваш, че туризма в България може да е бизнес. Той е едно вегетиране и няма как да е другояче при нашите климатични условия - два месеца наистина зима и толкова лято. Това че някой иска да направи всички портиери и сервитьорки, не е признак на мъдри управленски решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 4
vzhekoff
преди 6 години
Демек - където е резерват - не се прави. Правете на други места. Утре някой ще реши да пикae във вододайната зона, защото трЕбвало нещо да се прави. Хората по черноморието пипнали некой леф. Верно, обаче ако бЕха по-умни, щях да ходя на море при тях, както преди, а не в Гърция. И щяха да пипат доста повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 13 rate down comment 1
george353
преди 6 години
За да мислят хората че решението е незаконно и без екооценка, значи има проблем с предоставената информация, ако изобщо има такава. Да се направи телевизионен дебат и страните да се аргументират. В момента обикновенните хора чуват само статичен шум, но не и фактите. Как да вземеш страна при положение че няма диалог и нападките са на такова примитивно ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 13
data
преди 6 години
Демек в планините да не се прави нищо ? Е после няма да Ривете че сте най-бедните равнозначно на най-простите у ЕС . Щот много блеят за "бетонираното" черноморие но хората по морето успяха да се пипнат с някой леф и никак не им е зле , а протестите са елементарни - хората по планините да бъдат обречени на бедност !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 5
vzhekoff
преди 6 години
Бизнес в резерват не се прави ! Набийте си го в алчните кратyни. Отделно това не е бизнес, а полузаконен грабеж. Плащат се някакви супер смешни пари за концесия и се лъже масирано за всичко останало. Това е чиста проба мaфиoтска структура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 9
data
преди 6 години
И твоята и на крещящите е да не се прави нищо ? Щот никой не протестира щот да кажем нормативите са лоши или нарушени а протестира за да не се прави НИЩО ? За да могат градските любители на планината да могат събота и неделя да ходят на разходка :) пък нека са си безлюдни "парковете" и всички да одят да живеят у софето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още