IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати и работодатели искат повече контрол на пазара на ток

В края на седмицата Делян Добрев обвини "шепа търговци", че рекетират бизнеса в България

12:46 | 17.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Пазарът на електроенергия у нас вече се доминира от търговията на свободен пазар, пише в обща позиция на национално представителните работодателски и синдикални организации. За тях това е модел за устойчива конкурентна среда, осигуряваща подобрение качеството на услугите и оптимизиране на цената на електрическата енергия.

"Прозрачност, надеждност и предсказуемост – това са ключови категории за успешно и пълноценно функциониране на енергийния пазар", посочват от КНСБ, КТ "Подкрепа", КРИБ, БСК и АИКБ. И допълват, че "нещо в този пазар не работи както трябва".

Организациите посочват в своята обща позиция, че значителни обеми са търгувани към определени търговци при неясни условия, обезпечаващи непазарни предимства спрямо останалите участници. Изкуствено е ограничавано и предлагането през двата сегмента на борсата – малки, нерегулярни лотове, липсват и профилирани продукти.

"Това естествено води до ирационални ценови нива, които категорично не могат да бъдат определени като референтни", пише в общата позиция.

Стъпка за намаляване на непрозрачните практики е решението всички сделки с електроенергия да минават през борсата, но е нужен и "съответният контрол и санкции срещу манипулации и злоупотреби", предупреждават организациите.

Работодателите и синдикатите изразяват и своите притеснения относно "спекулативно и необосновано повишаване на цената на електроенергията", което ще доведе до фалити и загуба на трайни работни места. Бизнесът на високо и средно напрежение задължително е на свободния енергиен пазар и не може да се възползва от цените на регулирания енергиен пазар.

В петък депутатът Делян Добрев, който е председател на енергийната комисия към Народното събрание, каза, че "шепа търговци, които рекетират, изнудват, шантажират, притискат, дерибействат бизнеса в България". Според него през последните няколко месеца цената на електроенергията в страната расте без видима причина.

"Водещи политически фигури в обществения и икономически живот си позволяват да уронват престижа и репутацията на търговски участници, които изкараха най-трудните моменти от процеса на либерализация на електроенергийния пазар от 2005 г. до сега", написаха в отговор от Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП).

Държавните енергийни компании АЕЦ „Козлодуй“, „Национална електрическа компания“ (НЕК) и ТЕЦ „Марица Изток“ 2 изпълняват стриктно задълженията си за осигуряване на електроенергия за свободния пазар, беше коментарът на Министерството на енергетиката по казуса.

По информация на НЕК, от енергията, която тя предлага на борсата, ежедневно остават непродадени между 50 и 300 мегавата, посочиха още от ведомството, управлявано от Теменужка Петкова.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
power grid
преди 6 години
Делянче ти нали твърдеше че пазаря на ток щял да опраи сичко и най вече да свали цените????Са кво стана?Кога такива кат мене ти говорят си води записки щото повече няма да те образовам безплатно.Са нема да ревете.Докато тока не стане 25-30 стотинки киловата нема да запрат.Запиши си го.Пазар бля бля на баба ти розвите кюлоти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още