IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните облекчения отпадат, ако имате неплатени глоби

Новите правила важат за абсолютно всички, дори за инвалиди и ще се прилагат за първи път догодина

20:32 | 15.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Ако имате неплатени глоби, данъци, осигуровки или такси, наложени от държавни или общински структури, няма да може да се възползвате от никакви данъчни преференции през следващата година. Това стана ясно днес по време на семинар на Националната агенция за приходите (НАП), посветен на новостите в законодателството през 2018 г.

В момента това ограничение се отнася само за ползването на 5-процентната отстъпка от данъка, ако той бъде деклариран по електронен път и платен преди 31 март.

От догодина обаче хиляди данъкоплатци вероятно няма да могат да ползват данъчни облекчения, тъй като в сила влизат нови правила. Всъщност те бяха приети още миналата година, но за първи път разпоредбите ще се прилагат при облагането на доходите, придобити през 2017 г., като крайният срок за подаване на данъчните декларации е края на април 2018 г.

По-конкретно, ако сте родител на едно дете и искате да се възползвате от възможността да намалите облагаемия си доход с 200 лв. (тази опция е записана в Закона за данъците върху доходите на физическите лица и реално от нея пестите 20 лв.), но имате неплатени данъци към общината или пък глоба от КАТ, то няма да може да се възползвате от облекчението.

Новите правила важат за абсолютно всички, дори за инвалиди или социално слаби. 

Текстовете в закона обаче не са съвсем изпипани, защото работещите на трудов договор не са задължени да подават данъчна декларация и на практика се възползват от облекченията чрез работодателя си. Това е проблем, тъй като счетоводителите обикновено правят годишното изравняване на налозите в края на годината. А много структури като КАТ и общините уведомяват длъжниците си с писма за дължими налози, такси или глоби. Казано иначе, работодателите няма как да знаят дали сте некоректни към хазната или не, даже в някои случаи и вие самите не знаете, защото получаването на писмата с глобите на КАТ например, често се бавят с месеци, а има и много водачи на моторни превозни средства, които дори не знаят, че са нарушили правилата за движение. Установяват го едва когато им изтече книжката и трябва да я подновят.

Ситуацията се усложнява и от факта, че ако все пак решите да се възползвате от облекченията и попълните декларация, че не дължите нищо, но след време се окаже, че не е така, може да бъдете подведени под отговорност, че подавате към НАП невярна информация, което се наказва с глоба до 1 000 лв. И дори със затвор до 3 години.

В крайна сметка от НАП все още „тълкуват“ възможностите в закона и не са разписани ясни указания как да се процедира при изброените случаи. Източници от приходната агенция, пожелали анонимност, коментираха, че засега се решава конкретно за всеки случай, а указания ще има най-рано през февруари.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още