IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка намали основната си лихва много над очакванията

От регулатора продължават с прехода към неутрална парична политика

14:37 | 15.12.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0cm; line-height: 100%">
	Елвира Набиулина, управител на Руската централна банка. Снимка: <em>Архив Ройтерс&nbsp;</em></p>

Елвира Набиулина, управител на Руската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс 

Руската централна банка намали основния си лихвен процент с 50 базисни пункта от 8,25% до 7,75%, като това е много по-голямо от очакваното намаление, съобщи Ройтерс. От банката освен това заявиха, че допълнителни понижения са възможни през първата половина на следващата година.

Решението на централната банка на Русия за намаляване на основната лихва, което е шестото поред за тази година, изненада пазара, тъй като всичките 22-ма анализатори, анкетирани от Ройтерс очакваха намаление най-много с 25 пункта до 8%.

От Руската централна банка обясниха, че се обмисля основната лихва да бъде намалена и през 2018 г. най-вече заради по-ниската инфлация. Целта беше индексът на потребителските цени да е под 4%, а към 11 декември на годишна база той вече е 2,5%. 

"Ще продължим постепенния си преход към неутрална парична политика и оставаме отворени за възможността да намалим още лихвения процент през първата половина на следващата година“, заявяват от банката, цитирани от Ройтерс.

Инфлацията в страната се забави по-бързо от очакваното през 2017 г. до голяма степен благодарение на селското стопанство, по-силната рубла и по-затегнатата парична политика на централната банка.

По-нататъшните съкращения на лихвите обаче вероятно ще бъдат предпазливи и постепенни, тъй като от централната банка смятат, че инфлацията може отново да се повиши през следващата година.

Централната банка отбеляза, че удължаването на споразумението за намаляване на производството между страните износителки на петрол е намалило несигурността на световния енергиен пазар. 

Пазарите очакват през 2018 г. регулаторът в Москва да продължава да облекчава политиката, като през първото полугодие лихвата да достигне 7,5 на сто.

От самата банка заявиха, че планират през 2019 г. лихвите да са между 6,5%-7%, след като успее да върне годишната инфлация на ниво около 4%. Годишната инфлация в Русия понастоящем е на ниско ниво, след като се понижи от около 17% в началото на 2015 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 9
Иван Митев
преди 6 години
При сегашното неправилно прилагане на рублата, Руската централна банка както да променя основната лихва в Русия нараства опасността за катастрофална стопанска криза.Руската централна банка няма необходимата компетентност за полезно решение за спасение на Русия от наближаващата криза. С намаляването на основната лихва Руската централна банка само съдейства за кратко отлагане на началото на кризата, ала с вероятни по-големи щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още