IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Китай използва LinkedIn, за да шпионира германски политици?

Вътрешното разузнаване на Германия разкри редица профили в социалната мрежа, които са се свързали с представители на властта

22:47 | 11.12.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Федералната служба за защита на конституцията на Германия (германското вътрешно разузнаване) публикува информация за профили в социалните мрежи, за които твърди, че са използвани от Китай за събиране на лична информация за политици и представители на властта в Германия, пише CNBC.

BfV предприе необичаен ход, като обяви отделните профили, за които твърди, че са фалшиви и фалшиви организации предупреждават представителите на властта за изтичането на ценна лична информация през социалните мрежи.

"Китайското разузнаване е активно в мрежи като LinkedIn и от известно време се опитва да получи информация и да открие източници на данни по този начин“, включително като търси данни за навиците, хобитата и политическите пристрастия, посочват германските власти.

Продължилото 9 месеца разследване е открило, че с повече от 10 хил. германски граждани е установен контакт през социалната мрежа за професионалисти посредством фалшиви профили, представящи се за консултанти и експерти по подбор, посочат от BfV.

"Възможно е да има голям брой хора, които са били таргет, както и фалшиви профили, които все още не са идентифицирани“, допълват от службата.

Много от профилните снимки на въпросните фалшиви профили са със стилни и красиви млади мъже и жени. Снимката на „Летисия Чен“, мениджър в Китайския център за международна политика и икономика, е взета от онлайн моден каталог, твърдят германските власти.

Ройтерс посочва, че е разгледала профилите и някои от тях са свързани с висши дипломати и политици от няколко европейски страни.

Предупреждението отразява нарастващите притеснения на европейските и западните служби относно китайските разследвания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 6
ivancholak
преди 6 години
Че тя окупацията на Германия си още в сила от ВСВ и още не съм чул да е отменена. Разходете се до Рамщайн ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
Хаха ... американците като подслушват съвсем открито Меркел , за тях се мълчи , нали Германия е американски щат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още