IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Финландия успя

Тя се превърна в страната, в която се живее най-добре в света

08:38 | 08.12.17 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На 6 декември 2017 се навършиха точно 100 години от независимостта на Финландия. Страната е известна със своята природа, с гъстите си гори, тъмни зими и северни сияния; тя е дала на света сауната и като най-северният съсед на Русия сред страните от ЕС представлява свързващото звено между Изтока и Запада. Не е много ясно какво точно се има предвид с понятието "активен неутралитет", особено след като знаем, че Финландия е първата европейска страна, дала още през 1905 г. правото на жените да гласуват на избори. Но Финландия е и много повече от това. 



Цели шест века днешна Финландия е била част от Шведската империя. И до днес шведският език е алтернативен официален език във Финландия, макар че от лингвистична гледна точка финландският е по-близък до унгарския език.
Руският цар Александър I, който разширява значително територията на Руската империя, присъединява към нея и Финландия. И тя остава в нейните предели малко повече от век. Октомврийската революция в Русия по време на Първата световна война проправя пътя към независимостта на Финландия: зараждащият се тогава Съветски съюз се съгласява да позволи на Финландия да напусне империята и признава нейния суверенитет само месец след прокламирането на независимостта, пише в свой анализ за Deutsche Welle Марк Халам.

Според пакта Молотов-Рибентроп от 1939 г. Финландия попада в съветската сфера на влияние. Когато обаче руснаците настояват Финландия да им предостави земя за военни бази за Червената армия, Финландия отказва. След което съветски войски нахлуват от Изток. В т.нар. "Зимна война" - през зимата на 1939-40 г. - Финландия губи свои територии на изток, но пък успява да нанесе тежки поражения на руснаците и те се съгласяват да сключат мир. След като Хитлер нарушава пакта Молотов-Рибентроп и през 1941 г. напада Съветския съюз, Финландия използва това за подновяване на войната с руснаците, като целта е да си възвърне изгубените източни територии. По-късно обаче финландците воюват и срещу нацистка Германия - в т.нар. "Лапландска война" през 1944-45 г. те успяват да изтласкат германците от Северна Финландия, принуждавайки ги да се изтеглят към окупираната от тях Норвегия. Крайният резултат за Финландия от тези войни е, че страната губи територии и е принудена да плаща тежки репарации на Съветския съюз.

Негативният опит от всичките тези конфликти по време на Втората световна война може би обяснява поведението на Финландия в годините на Студената война, когато тя води политика на "активен неутралитет". Тя е известна още с линията Паасикиви-Кеконен, характеризираща се с това, че страната поддържа добри, равноотдалечени отношения и със Съветския съюз, и със Запада. 

След разпада на Съветския съюз Финландия поема курс към по-тясна интеграция с Европа: през 1995 г. тя се присъединява към ЕС, а по-късно влиза и в еврозоната. За разлика от балтийските държави обаче, Финландия не проявява интерес към членство и в НАТО.

Днес Финландия е просперираща, военно неутрална и развита демокрация в Северна Европа, оглавяваща или заемаща едно от челните места в редица световни класации, включително и много куриозни такива. Така например Финландия е страната с най-много сауни на глава от населението; в най-малка степен за нея важи оценката "пропаднала държава"; най-гъсто залесена е в цяла Европа; обявена е за втора сред страните, предлагащи най-добри условия за майките; във Финландия се провежда единственото по рода си световно първенство по свирене на въображаема китара; правителството ѝ е признато за най-малко корумпираното в света; а престижното списание NewsWeek обяви Финландия за "най-добрата за живеене страна в света". 

Освен това финландците имат отлична образователна система. От години финландските ученици се представят отлично в теста Пиза, като са с най-добрите показатели по математика, четене и природни науки. Макар в момента Сингапур да оглавява тази класация, в Европа именно Финландия остава страната, която предлага най-добро училищно образование. Възможно е това да е свързано и с изключителната популярност на библиотеките: в страната с население от 5,5 милиона души всяка година се заемат по 68 милиона книги от библиотеките, които със закон се поддържат с обществени средства. В новата Централна библиотека в Хелзинки, която ще бъде завършена догодина, дотук са вложени близо 100 милиона евро. Освен това университетските библиотеки също могат да бъдат ползвани от всички без ограничения.

Във Финландия през зимата нощта е много тъмна, а през лятото денят - много дълъг. Финландците са любители на кофеина: средно те изпиват по 12 килограма кафе годишно - 10 пъти повече отколкото средно в света. Те са сред водещите нации в света и в консумацията на прясно мляко. Много хора смятат финландците за големи консуматори и на алкохол и бира, но по този показател те са по-скоро в златната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

24
rate up comment 2 rate down comment 0
pinoccio
преди 6 години
Друже, самата световна икономика функционира по начин, по който тя бива наричана дългова. И никой не може да направи крачка встрани от тази икономическа парадигма, освен ако не се докопа до твоето откритие. Дълговата икономика не е самоцел, тя е следствие на опитите за борба с цикличните кризи на капитализма. При криза трябва да бъдат увеличавани публичните разходи, за да не се получи финансов колапс като по Виденово време. Тези разходи, обаче, са заеми. Това е от времето на Кейнс насам и се прилага безотказно като методика. Могат да си говорят за либерални модели и прочие, но без държава и без държавни разходи системата ще роди само Марешки и мияча на автмобилни стъкла на кръстовището на "Сточна гара".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Вие не представяте нещата коректно.Спорев Вас ,защо Финландия не съществува при условия на неправилното прилагане на еврото без да взима заеми?Вярното е, Финландия не съществува без да взима заеми, защото трябва да обяви фалит заради вредното влияние от представяната европейска грешка, която Вие не зачитате.Тъй като Финландия страда от неправилното прилагане на еврото, то тази държава, за да отложи кризата взима заеми за да плати нанасяните щети, но Вие не зачитате истината, че тези заеми са фактор за тяхното временно спасение.Вашата позиция не е принципна новост.Преди Вие да защитавате някакъв "успех" на Финландия, други защитаваха "успехът" на Исландия, Гърция, Италия, Кипър и други.Сега защитниците на "успехите" на Исландия, Гърция, Италия и Кипър са мълчаливи. Те вече знаят, че е нямало някакъв устойчив успех.Ще дойде време и защитниците на икономическия "успех" на Финландия ще се чудят защо са били със заблуда.А те не могат да направят верен извод, защото не зачитат наличието на неправилното прилагане на еврото и съпътстващото взимане на държавни заеми за да се оцелее при условия на европейската грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
pinoccio
преди 6 години
А, дойдохме си на думата, друже - неправилното прилагане на еврото. Защото във Финландия действат по друга схема, там карат на монголски тугруци. Това е степна валута и предпоставя дисциплина в харченето, защото изхарчиш ли заплатата преди края на месеца - излизаш на лов, за да закърпиш бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
Споделям написаното от Вас.Все пак е полезно да не пропускаме досегашната важна роля на дълга за нивото на жизненото равнище.Водещата причина за проблемите при Италия и Гърция е известна и тя е неправилното прилагане на еврото. Ако не се допускаше тази европейска грешка, тези държави нямаше да имат днешния дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
pinoccio
преди 6 години
Не зная, но се доверявам на теб, че е по-висок, даже, може би - много по-висок. Но това не означава нищо. По същата математика Италия и Гърция имат най-високия дълг в Европа, но нещата не са както във Финландия. Кучето не е заровено тук. Финландците са северна нация, тук е разковничето. При северните народи липсват някои невротрансмитери поради спецификата на климата и емоциите им са на друго ниво. Или казано иначе - имат различна перцепция. Финландец може да ти отнеме жената, но никога няма да ти открадне портфейла. Тук, като ти кипне кръвта на светофара, в ръцете ти остане само скоростомерът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 3
многодобре
преди 6 години
..." колко руснаци изтребиха през нея? "....хайде по-спокойно и си проверявай писанията, че според начина ти на изразяване в тях ,годинка -две и аха си вече столетник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 6 години
Преди да представите тезата, защо не посочите държавния дълг при който Финландия е постигнала това жизнено равнище?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
pinoccio
преди 6 години
Ние се прехласваме по Финландия, но никой от вас няма да издържи там. През зимата, която е доста продължителна, слънцето се показва в 10 часа сутринта на една трета, стои така до 3 следобед и се скрива отново. Изгревът и залезът се сливат. През лятото пък ти се ще да отидеш някъде по Егейско море. И като свърши сезонът, не ти се връща. Така стоят нещата. По-добре малко корупция, малко айдутлък, малки заплати, но затова пък си цяло лято на Халкидики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Мишко умряла, то се знае кой не е за тука. У Америка бегаа от теб. Хихихихи......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
pinoccio
преди 6 години
Друже, тези дългове трябва да бъдат направени в полза на обществото, а не на управляващите. Ако ще три пъти повече дългове да имаме и от САЩ в абсолютни цифри, с тази корупция депутатите щяха да ходят с частни самолети на срещи с избирателите и с бръснещ полет да им обещават новогодишни надбавки с ваучери за смесения магазин. В статията е посочено, че финландците имат нулева корупция. Това за нас е евклидова геометрия. Народите си имат колективно неосъзнато и върху това градят своя образ. Не става само с математика. Математиката е точна наука, но ние не сме точните хора. Лабав ти е анализът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още