IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истинската причина за успеха на биткойна

Зад всички възможни причини може би се крие една по-дълбока - възникването на нов паричен ред, радикално различен от сегашния, установен преди хилядолетия

13:23 | 04.12.17 г. 31
Истинската причина за успеха на биткойна

Биткойнът вече струва над 10 хил. долара (в петък, 1 декември, курсът на криптовалутата бе на равнище от около 10 500 долара, след като федералният регулаторен орган в САЩ разреши търговията с биткойн фючърси, а на 3 декември следобед достигна исторически максимум от 11 800 долара - бел. ред.) - 10 пъти повече, отколкото в началото на годината.

Един такъв експлозивен скок може да се обясни само с откриването на невероятно обещаващ източник на богатства. Или с надуването на балон, от типа на балона с луковиците на лалета през 16-ти век, акциите на компаниите от Мисисипи през 18-ти и безразсъдния ентусиазъм за всичко, свързано с интернет, в края на 20-ти, пише френският финансов вестник Les Echos.

Първият мотив априори е изключен. Биткойнът, тази децентрализирана електронна валута, която циркулира в информационните мрежи, съществува от близо едно десетилетие. Никакъв голям пробив тази година не би оправдал един такъв стремителен растеж на цената. Вторият мотив би трябвало да е верният: биткойнът е ужасен балон, който ще се спука някой ден като всички други, пише изданието.

Пет причини

Има въпреки това поне пет причини за това експлозивно поскъпване. Първата е привлекателността на новото. Не тази, която се появява при създаването на един продукт, а онази, която се развива след няколко години разпространение и прилича на своеобразен първи падеж. Подобно забавяне вече е ставало факт с интернет стойностите през 90-те години на 20-ти век или с акциите на железопътните компании през 19-ти.

Втората причина е примамката на печалбата. При условие че на финансовите пазари облигациите не носят на практика никаква възвръщаемост и акциите изглеждат вече доста скъпи, много инвеститори и спестители логично изпитват желание да вложат малка част от своите пари в инвестиции, които ги карат да мечтаят.

Третата причина, която се появи тази година, е успехът на т. нар. първични предлагания на криптовалута (ICO) - тези набирания на капитал, при които акции от нов вид, дигитални жетони, са продавани в криптовалути като биткойна или етериума.

Оттук следва и четвъртата причина: много силното търсене при една много тясна база на предлагане, по-малко от 200 милиарда долара - под една четвърт от стойността на Apple или паричната маса на една малка страна.

Петата причина е от друго естество и не може да се измери: това е интензивното прибягване до биткойна при операции за измами или пране на пари.

Зад тези причини обаче може би има шеста, по-дълбока. Това я възникването на един нов паричен ред, радикално различен от сегашния, установен преди хилядолетия. Сеченето на монети винаги е било отличителна черта на властта. През последните три века тази власт бе централизирана от държавите, които я повериха в ново време на централните банки.

Дигиталното общество, в което навлизаме, обаче е организирано по много различен начин.

Въпреки че имат незаменима роля, на държавите ще им е трудно да се съпротивляват на промените - вече виждаме това с повишаването на данъците, което дигиталните гиганти избягват някак твърде лесно. Конкуриращи се дигитални валути, с много видоизменена употреба, представляват несъмнено логичен компонент на този нов ред.

Централните банки ще могат, разбира се, да емитират свои собствени електронни валути. Те обаче загубиха част от авторитета си през последните години, с неконвенционални политики, генерирайки огромни парични маси, за да се борят с последиците от световната финансова криза. Успехът на биткойна може би отразява, подобно на подема на цените на недвижимите имоти, едно бягство от парите на 21-ви век.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 15 rate down comment 5
khao
преди 6 години
Същото което стои и зад биткойна---не съвсем :) зад долара, юана и еврото стои и една доста голяма армия и икономика :):) а зад биткоина, само битипеераси :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 7
emilioner
преди 6 години
Хиперинфлацията във венецуела а и на зимбабве примерно се дължи главно на финансовата неграмотност на политическите елити и политиките които провеждат.А я виж китайския юан за сравнение китай не го обявява за конветируема валута,в превод не можеш да си го купуваш свободно от пазара в каквито количества си искаш и тези покупки и продажби да му влияят на цената,можеш да го купиш само централната банка на Китай и то ако ти продаде по тоя начин международните спекуланти не се допускат на пазара в Китай и те ти стабилност липса на инфлация прочие негативни ефекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 4
vankata89
преди 6 години
Същото което стои и зад биткойна. Доверието че ще обмениш хартийката за стока или услуга и желанието на хората да го имат защото разчитат че ще получиш дадената стока или услуга която искъш нищо друго не стои зад долара. А да не ти давам пък пример колко калпави валути има които само ограбват хората чрез огромна хипер инфлация като венечуелския боливат. Можеш ли да ми кажеш какво стои зад боливара :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 5
emilioner
преди 6 години
Та въпроса ми е.Какво стои за биткойна?Валута ли е?Може ли да се защити,ако вражески китайски/корейски агенти тръгнат да го унищожават и подкопават по някаква причина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 4
emilioner
преди 6 години
Биткойна не е никаква валута,той автора си го е написал в едно изречение,това технологичен продукт със някакво приложение.Малка философска и историческа справка за това какво представлява валутата без допълнителнителни права и задължения каквито имат съвременитте валути.Да вземем примерно долара.Зад стойността на Щатския долар световните икономически експерти приемат че стои,цялата индустриална и производствена мощ на тази страна,целият труд на работещите хора в тази страна, всичките активи натрупани от тези хора през последните 50-10 години,всичките природни ресурси и техните производни на тази държава,цялата военна мощ на тази държава чрез която тя успява да защити своите търговски интереси в региона и света.Та в случай на голям катаклизъм или световна война може да се използва целия този ресурс за определени цели,ще припомня че по времето след втората световна война данъците в америка са били до 90 процента от доходите а в Германия допреди няколко години си бяха около 50 процента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 7
vankata89
преди 6 години
Балон или не по - добре да го има и държавите да не си бутат гагата където не им е мястото :). То се вижда и къде биткойна бърка най - много в гааазъ на управляващите на банановите републики само там искът да го забранят. Предполагам защото мислят за гражданите си да не се набутат в нещо в което управляващитете нямат контрол :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 5
Sakamano
преди 6 години
В електрониката и изобщо в промишлеността се използва много малка част от златото което се добива. Този метал основно се използва за инвестиционни цели. Среброто има далеч по-широко приложение и ако логиката ти беше вярна, то би трябвало да струва повече от златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 5
khao
преди 6 години
Създателят на Биткойн е заложил ограничението за броя на биткойните в кода и тъй като това е децентрализирана система------тогава обясни коя сила на Земята ги накара да го спитнат ? нали уж са били краен брой ? или с две думи тия дето имат им дадоха още и после било различно от другите :):) лежете на тая измам докато не си набутате всичките пари за дигитални нулички :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 5
khao
преди 6 години
златото е доста ценнен материал, който се използва широко в електрониката :) ... така че и той си е вид актив, който може да генерира печалба, разбира се неграмотниците говорят за друго :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 12
Sakamano
преди 6 години
Ако познавахте технологията нямаше да задавате такива въпроси. Създателят на Биткойн е заложил ограничението за броя на биткойните в кода и тъй като това е децентрализирана система, вече нито той, нито някой друг има власт да промени нещо. Това може да стане само с консенсус между копачите, а те са хиляди по целия свят и нямат никакъв интерес от подобен ъпгрейд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още