IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Революцията при криптовалутите се дължи на разпадането на доверието след 2008 г.

Според милиардера Майк Новограц ралито при виртуалната валута ще продължи

22:17 | 21.11.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Милиардерът Майк Новограц, хедж фонд мениджър, който създаде фонд в размер на 500 млн. долара, за да инвестира в криптовалути, прогнозира сериозното рали да продължи, пише Bloomberg.

След като се повиши повече от седем пъти от декември, най-голямата и най-известна дигитална валута ще завърши тази година над 10 хил. долара спрямо нивото от 8400 долара в момента, коментира инвеститорът в интервю пред Bloomberg.

По-малкият конкурент на биткойна - етер - ще се търгува на ниво 500 долара спрямо близо 370 долара във вторник.

„Биткойнът е като цифрово злато - златото има стойност само защото хората казват, че има стойност“, заяви той.

Според него революцията при криптовалутите се дължи на разпадането на доверието след кризата от 2008 г.

Биткойнът пое стремително нагоре до рекордните  8 374 долара днес след коментарите на Новограц.

Много от бившите му колеги от Wall Street далеч не споделят ентусиазма му. Ръководителят на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън нарече всеки, който купува биткойни, „глупав“ и прогнозира, че „ще си плати цената“.

От своя страна Нийл Дуейн, главен инвестиционен директор на Allianz Global Investors, определи търговията с криптовалути като "измама за престъпниците по света". Според определяния като най-големия мениджър на активи в света Лари Финк, главен изпълнителен директор на фонда BlackRock Inc, това е индекс за измерване на търсенето на пране на пари по света.

52-годишният Новограц побърза да отговори, като посочи, че „тези момчета всички са над 60 години". "Има известна истина в това, че е трудно за някого, който не е израснал в цифровия свят, да разбере, че живеем в цифров свят.“

Новограц има не една компания и повече от 100 хедж фонда, фокусирани върху криптовалутата, като 84 от тях стартират тази година спрямо 11 през миналата година, според проучване на Autonomous Next.

Институционалните инвеститори започват да се потапят в света на криптовалутите, а компаниите се опитват да изградят пазарна инфраструктура, за да търгуват по-плавно – от регулирана борса до индекси и деривати.

Други  анализатори на пазара на криптовалути също ревизираха нагоре прогнозите си за дигиталната валута.  Standpoint Research в понеделник повиши прогнозираната цена до 14 хил. долара спрямо предишната прогоза за 11 хил. долара за 2018 г. Seabreeze Partners също повиши прогнозата си за 2018 до още по-високата стойност от 27 хил. долара.

Повече за макроикономическите показатели и за форекс пазара може да научите на шестото издание на Investor Finance Forum - най-големия форум за инвестиции и финанси в региона, организиран от Investor.bg. Събитието ще постави фокус върху макротрендовете в инвестициите, тенденциите при договорните фондове, криптовалутите и валутната търговия. Вижте повече за лекторите и програмата на financeforum.investor.bg

Заповядайте на 1 декември 2017 г. в Интер Експо Център София и станете част от най-голямото общество на индивидуални и институционални инвеститори в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
krasssen
преди 6 години
Биткойнът е като цифрово злато - златото има стойност само защото хората казват, че има стойност, заяви той - след монетарните врътки това до голяма степен се отнася и за парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 6 години
предимно е заради това че хората неразбират в кво си набутват парите, вероятно подведени и от неуки журналисти, това не е валута, така че не го наричайте така, защото откровенно подвеждате масата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още