IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна и Беларус имат потенциал за революционна енергийна трансформация

Зелената енергия може да заеме основен дял в потреблението, но все още политиците не дават знак, че приемат подобни планове

22:19 | 17.11.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Украйна и Беларус могат да направят сериозна трансформация на енергетиката – отказ от изкопаеми горива и ядрените централи и насока към зелените технологии. Това съобщиха двете държави в презентацията "(Р)еволюционни енергийни сценарии" по време на конференцията за климата, провеждаща се в Бон. Документът е качен на страницата на инициативата.

Според данните двете държави имат достатъчен „технически потенциал и икономически причини“ да предприемат промяната, която ще доведе до дял на зелената енергия в крайното енергийно потребление от съответно 91% в Украйна и 81% в Беларус към 2050 година.

Анализите за тази трансформация са направени от Националната академия на науките на Украйна, става ясно още от съобщението. И в двете държави моделите за насоката към зелената енергия са били подложени на широка дискусия между представители на гражданското общество, властите, асоциации и експерти.

Анализите показват, че крайното потребление на енергия в Украйна ще намалее с 27% до 2050 година. Делът на възобновяемите ресурси тогава ще достигне 91%. Възобновяемите източници ще се развиват бързо и цената им ще намалява, сочат още предвижданията на експертите. Те залагат на различни източници на енергия – соларни панели, вятърни паркове и биомаса.

В доклада обаче се посочва, че на този етап не се вижда никаква политическа воля за подобна трансформация на украинската енергетика. Изпълнението на този план пък зависи до голяма степен от изпълнението на ангажименти за намаляване на емисиите, повишаването на енергийната ефективност и намаляване на използваните изкопаеми енергийни източници, което е в правомощията на правителството. Реализацията на амбициозната цел зависи и от привличането на инвестиции за зелените проекти.

Експертите посочват още, че Киев е платил „огромна цена“ заради липсата на усилия да намали енергийната зависимост и продължава и в момента да плаща. Енергийната сигурност на страната обаче зависи от намаляването на енергийното потребление и използването на националните възобновяеми източници, коментира екоактивистът Ирина Ставчук пред делегатите в Бон.

По отношение на Беларус прогнозата е, че потреблението на енергия ще се увеличи с 42% към 2050 година, подкрепено от икономическия ръст и подобряването на стандарта на живот. Страната планира електрифициране на транспорта и отоплението и това ще повиши потреблението, въпреки че са планирани и мерки за енергийна ефективност.

Енергийната трансформация ще доведе до допълнително ускоряване на икономиката и намаляването на щетите за околната среда. Например, ако Украйна постигне заложените цели, към 2050 година емисиите парникови газове ще бъдат едва 10% от нивата им през 1990 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
Абе, Луций, кога ще научиш българския!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Lucifer
преди 6 години
Ами да, украйна без домбаските въглища е като без ***. Чернобилската АЕЦ е черна история а и останалите стари руски АЕЦове са за пенсия. Така че освен вегетация на безкрайно *** лято, щото фотоволтаиците са точно това....това е алтернативата през суровата зима там без газ и въглища....ВЕИ-илюзий..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Тая статия звучи по същия начин както преди две години оная , дето щели да минат на шистов газ от САЩ . Изобщо бисери ...пишете в съответната тема на форома ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още