IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП предлага всички нови коли да имат системи за подпомагане на водача

Пример за това е системата за аварийно спиране, разпознаваща пешеходци и велосипедисти

21:53 | 14.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският парламент (ЕП) предлага всички нови автомобили да имат системи за подпомагане на водача. ЕП прие резолюция, която призовава да се направи задължително внедряването само на системи, които са вече достъпни на пазара и са доказали приноса си за безопасността, както и ефективността си от разходна гледна точка. Пример за това е системата за аварийно спиране, разпознаваща пешеходци и велосипедисти.

Системи за аварийно спиране и интелигентно регулиране на скоростта присъстват в много автомобили от висок клас. Време е те да се въведат във всички нови коли, казва доклад на ЕП.

„Всяка година над 25 000 души загиват в пътни произшествия в ЕС, а стотици хиляди биват ранени. Около 90% от инцидентите се дължат на човешка грешка“, пише в съобщението от пресцентъра на Европарламента.

„Много от катастрофите могат да бъдат избегнати с помощта на технологии, които вече са на пазара – автоматични системи за поддържане или забавяне на скоростта, спазване на пътната лента или идентифициране на пешеходци и велосипедисти“, се казва още в текста.

Според депутатите тези технологии могат да бъдат открити в модели от високия клас, но поради очевидните им ползи депутатите предлагат те да станат задължителни за всички нови коли. „Подобни системи стават все по-разпространени във всички ценови класове, не само сред най-скъпите коли. Въпреки това около три четвърти от новите автомобили не са оборудвани с нито една от тях, като основна причина е, че те се заплащат допълнително, пише още в съобщението.

Евродепутатите също така лансират идеята за налагане на пълна забрана в целия ЕС за консумация на алкохол за начинаещи и професионални водачи.

Резолюцията беше приета с 593 гласа „за“ срещу 39 „против“, 53 „въздържал се“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
KMETA
преди 6 години
"Евродепутатите също така лансират идеята за налагане на пълна забрана в целия ЕС за консумация на алкохол за начинаещи и професионални водачи."Другите могат вече да пият и да карат.бай Иван - тракториста и Пешо тираджията знаят ли това ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още