IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската подкрепа за "Северен поток 2" може да продължи въпреки санкциите на САЩ

Влиянието на санкциите върху проектното финансиране ще се види по реакциите на пазара, коментира главният изпълнителен директор на Winterscall

16:39 | 14.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските партньори на „Газпром“ в проекта за разширение на газопровода „Северен поток“ през Балтийско море - „Северен поток 2“, продължават да го подкрепят финансово въпреки санкциите на САЩ.

Това съобщава главният изпълнителен директор на Winterscall – един от участниците в проекта, Марио Мерен, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Според него влиянието на санкциите върху проектното финансиране ще се види по реакциите на пазара.

„Банките – било то американски, китайски или европейски, имат различен подход към финансирането. Рано е да се говори как санкциите ще повлияят на структурата на финансирането на проекта“, допълва Мерен.

Според него тълкуването на американските санкции е такова, че компаниите могат да продължат да поддържат проекта.

Що се отнася до следващия транш за проектната компания, Мерен посочва, че „когато им потрябват пари, ще поискат и ще им бъдат отпуснати“.

Агенцията припомня, че през август американският президент Доналд Тръмп подписа закон, който затвърждава и затяга санкциите срещу Русия и не му позволява едностранно да ги променя и отменя.

В закона са вписани и нови мерки, според някои от които се усложнява значително получаването на финансиране за руски компании от западни финансови институции. Въвеждат се и ограничения в сферата на енергетиката, като в тази рамка влизат всички нови проекти, в които руските компании имат минимум 33% дял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Много интересна ситуация - очевадно, европейският бизнес има интерес и подкрепя СП2, но американският няма и пречи на проекта. Да видим кой, къде и как ще реши спора и в чия полза... Един вид, Тръмп е лош, щото работи за интересите на американския бизнес. Дали ще стане добър в очите на ошашавените европейци с това, че работи срещу европейския и ще го подкрепят в тази му нелека задача... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още