IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната заплата в IT сектора в София – 4 пъти над средната за страната

Средната брутна месечна заплата в отрасъла в София е 2688 лева през 2015 г., става ясно от доклад на ИПИ

14:00 | 11.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Средната заплата в сектора на информационните технологии в София през 2015 г. е била четири пъти по-висока от средната за страната и над два пъти (или с 132%) - от тази в ИКТ сектора в страната. Спрямо заплатите в София средната заплата в IT бранша в столицата е над три пъти или с 221% и над два пъти или със 120% по-висока от тази в столичния ИКТ сектор.

Причина за това е, че в широкия ИКТ сектор влизат редица дейности в сферата на телекомуникациите, където заплащането е относително по-ниско. Ако вземем пък само заплатите на програмистите в столицата, те са близо 4 пъти по-високи от средната за страната заплата. 

Това става ясно от доклада „София – състояние и развитие на IT сектора“, изготвен от Института по пазарна икономика (ИПИ) по поръчка на столичната общинска агенция по приватизация и инвестиции (СОАПИ). Документът разглежда точно колко е важна София за широкия ИКТ сектор на база на произведената продукция, добавената стойност, оборота и заетостта в сектора. 

Няколко ключови фактора обуславят високите спрямо средните за страната заплати в ИТ сектора. Сред тях са високата конкуренция в сектора, експортната му ориентация, наличието на много световни лидери на местния пазар и относително малкият брой висококвалифицирани кадри.

Според изчисления на БАСКОМ, включени в последното издание на ИТ Барометъра на организацията, стандартът на живот конкретно на програмистите в София се е изравнил с този на програмистите в Лондон благодарение на чувствителните разлики в цените между двата града.

Средната брутна месечна заплата варира значително между различните сегменти на ИТ отрасла в София, като средното за сектора ниво е 2688 лева месечно (по последни данни на НСИ за 2015 г.).

Най-високо е средното заплащане на програмистите – 3372 лева месечно през 2015 г. Най-ниска пък е заплатата при уеб-порталите - 1306 лева, но трябва да се има предвид, че в този подсектор са най-малка част от заетите в ИТ бранша. В консултантската дейност средната заплата е 2695 лева, а при обработката на данни и хостинга – 1816 лева.

Почти всички сегменти са с чувствително по-високи заплати както на фона на средните в страната и в София, така и конкретно в широкия ИКТ сектор.  

Динамиката на заплащането в ИТ в София е доста близка до средните за страната тенденции  – ръстът на заплатите е с 24% средно за сектора през 2015 г. спрямо 2011 г. спрямо 28% за страната. Ножицата между двете стойности остава относително стабилна през целия период. С малко по-бърз от средния за сектора темп растат заплатите на програмистите – 39%, както и тези в управлението на компютърни системи – 27%.

Другата страна на монетата е, разбира се, производителността. IT секторът в София е с една от най-високите производителности на труда в страната – през 2015 г. средната за сектора добавена стойност на зает е 47 хиляди лева, като спрямо 2011 г. тя е нараснала с 22%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 0
studioaa
преди 6 години
Сега е 2017 на прага сме на 2018, а вие публикувате някакви проучвания от 2015. Не е ли минало тяхното време??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още