IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IT секторът генерира почти 6% от икономиката на София

Широкият сектор на информационните и комуникационни технологии е силно концентриран в столицата

16:59 | 10.11.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За разлика от повечето други индустрии, които са разпръснати из страната, широкият сектор на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) е силно концентриран в София. В града са регистрирани трите мобилни оператора и повечето фирми, които се занимават със софтуер и поддръжка на мрежи. 

IT секторът съставлява 5,7% от икономиката на София и отбелязва 50% ръст между 2011 г. и 2015 г. Растежът може да се обясни с факта, че секторът е почти изцяло ориентиран към износ.

Това са два от по-важните изводи в доклада „София – състояние и развитие на IT сектора“, изготвен от Института по пазарна икономика (ИПИ) по поръчка на столичната общинска агенция по приватизация и инвестиции (СОАПИ). Документът разглежда точно колко е важна София за широкия ИКТ сектор на база на произведената продукция, добавената стойност, оборота и заетостта в сектора.

Оказва се, че в периода между 2011 г. и 2015 г. делът на IT сектора в широкия ИКТ сектор в столицата нараства значително, като по повечето показатели бързо приближава 50%. Делът му в трите показателя за икономически резултат са доста сходни – 42% от произведената продукция, 48% от добавената стойност по факторни разходи и 44% от оборота през 2015 г. Що се отнася до заетостта, в IT сектора в София са заети 47% от общо заетите в ИКТ. Тези дялове обаче се увеличават значително – само 4 години по-рано, през 2011 г., секторът е съставлявал съответно 27% от произведената продукция, 31% от добавената стойност, 27% от оборота и 38% от заетите в големия ИКТ сектор. Растежът може да се обясни с факта, че секторът е почти изцяло ориентиран към износ.

В периода между 2012 г. и 2015 г. приходите от износ на предприятия от IT сектор в София (определени като приходи от услуги, предлагани на чуждестранни клиенти) нарастват до 78%, достигайки 1,2 млрд. лв.  През разглеждания период делът на столичния IT сектор в целия износ на страната се увеличава почти двойно – от 1,4% до 2,1% от общия износ на стоки и услуги. Конкретно в износа на услуги от страната столичният IT сектор заема дял от 8,8%.

На фона на всичко това и на съпътстващия ръст на аутсорсинга в столицатаса налице всички предпоставки IT секторът в бъдеще да придобива все по-голяма значимост за широкия ИКТ сектор, пишат в анализа си експертите на ИПИ. Според тях е много вероятно през 2017 г. този сектор вече да съставлява повече от половината от икономическата активност в него. 

Що се отнася до дела на IT сектора в икономиката на столицата, то той нараства с 50% между 2011 г. и 2015 г. - от 3,8% до 5,7% от общия обем на произведената продукция в София, както и от 29% до 47% от обема на широкия ИКТ отрасъл. Чувствителното разширяване на дела на IT през последните години може да се обясни с факта, че повечето фирми в сектора работят за външния пазар, чиито мащаб е несравним спрямо местния. За разлика от IT сектора, телекомуникационните услуги са насочени към вътрешния пазар, който е несравнимо по-малък като обем въпреки постоянното повишение на доходите и потреблението.

Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 6 години
Задаваш ли си въпроса, как се яха нещо от което хал хабер си нямаш? Това да не ти е туризъм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
redcretin
преди 6 години
Аматьорска статия. В началото бяха фирми - перачници на пари.Истинската причина ИТ да се развива добре е че държавата го изпусна. ДС не успя да го яхне, ограничи, рекетира. А можеше и останалата икономика да е така ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още