IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Металурзи отчетоха ръст на инвестициите и износа

13 хил. работници в сектора произвеждат 5% от БВП на страната, казаха работодатели при отбелязването на Деня на металурга

15:26 | 07.11.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: ЕТЕМ</em></p>

Снимка: ЕТЕМ

Ръст на производството, инвестициите и износа за 2016 г. отчетоха представители на металургичната индустрия.

Денят на металурга се отбелязва по принцип на 5 ноември, като представители на бизнеса се събраха по този повод в софийското предприятие ЕТЕМ – компания, специализирана в прозводството на алуминиеви профили за архитектурни системи, автомобилната промишленост и други индустриални приложения.

„13 хил. металурзи произвеждат 5% от БВП на страната“, заяви на събитието председателят на БСК Божидар Данев. Той посочи, че инвестициите в отрасъла за последните години са „не по малко от 4 милиарда“.

„Днес металургията е индустрия, бизнес и наука“, коментира вицепремиерът Томислав Дончев. Той посочи, че не говорим само за първична преработка, а за сложни индустриални процеси, при които голяма част от добавената стойност остава в страната като заплати и данъци.

Изпълнителният директор на ЕТЕМ Джордж Менцелопулос заяви, че компанията, която има завод и в Атина, развива дейност в България от 18 години, а през 2011 г. е започнала реализацията на петгодишен инвестиционен план на стойност 60 млн. лв. В резултат са изградени нови халета и са закупени нови машини, пусната е нова линия за екструдиране на алуминий, изградени са складове, лаборатории и други съоръжения.

Към момента 600 служители са заети в ЕТЕМ България, която е част от групата „Виохалко“. „Металургичната индустрия е един от стълбовете на българската икономика“, посочи още Джордж Менцелопулос, като допълни, че инвестициите в сектора са насочени към производството на качествени изделия, които се конкурират на световно ниво.

Той каза още, че компанията доставя детайли за автомобили Audi, Rolls-Royce, BMW, Jaguar, Land Rover и някои модели на Volkswagen. 

Нейна е фасадната система на бизнес сградата Кепитъл Форт на бул. „Цариградско шосе“, като компанията ще предложи фасадно решение и на бъдещия небостъргач Скай Форт, който ще се строи в София.

Компанията, която изнася архитектурни системи в Европа, САЩ, Канада, Азия и Африка, планира да продължи инвестициите в нова производствена сграда.

През 2016 г. металурзите в България са произвели продукция за близо 7 млрд. лв., заяви Антон Петров, председател на Българската асоциация на металургичната индустрия. Експортът през същата година е на стойност 5 млрд. лв., което той определи като рекорд.

По думите му секторът е с 2,5 пъти по-висока производителност спрямо средното за преработвателната промишленост в страната, а специално цветната металургия е с пет пъти по-висока производителност.

Антон Петров посочи още, че минната индустрия осигурява половината от необходимата суровина за българската цветна металургия.

25% от промишленото енергийно потребление се дължи именно на металургията. Тя осигурява и 25 – 26% от товарите на жп транспорта, подчерта Антон Петров. Той допълни, че секторът иска гъвкаво трудово законодателство, за да е конкурентен.

„Металургията е ключов отрасъл за българската икономика“, отбеляза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

„България е в челната третина в Европа по дял на индустрията в БВП“, коментира и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

„Металургичната индустрия в последните години направи качествен скок в своето развитие“, каза зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че визията на Столична община е да привлича инвестиции в модерни и чисти производства.

Според председателя на Българската минно-геоложка камара Николай Вълканов и в минния отрасъл, и в металургията има ръст на производството и средната заплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivan.r
преди 6 години
Nobel on suicide watch
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 6 години
имаше, но тогава дела и беше под 5% от БВП ... сега да се чуди човек, на цифите ли да вярва или на някви квачки от кашонения бизнес дето плачат как едно време се било произвеждало а сега не ... Абе къде изчезна Нобела ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 6 години
Как ве , металургия имаше само по времето на соца !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още