IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обмисля стимули за търсенето на електромобили

Обсъждат се мерки като субсидиране и облекчено кредитиране

13:39 | 31.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руското правителство е готово да въведе мерки за стимулиране на тези, които купуват автомобили с електродвигатели и на тези, които строят инфраструктура за колите, съобщава „Известия“. Медията се позовава на писмо, разпратено по разпореждане на вицепремиера Аркадий Дворкович до ключови министерства, институти и държавни корпорации.

Обсъждат се не само облекчения, но и стимули за търсенето. Държавните компании пък може да бъдат задължени да обновят автопарка си, като придобият електромобили. Конкретни мерки ще бъдат изработени от сформиращата се в момента междуведомствена комисия.

В писмото се говори за разработката на безпрецедентни мерки, които да стимулират търсенето на електротранспорт. Предлага се да бъдат задействани програми за субсидиране, облекчено кредитиране и автолизинг. Планират се данъчни облекчения за собствениците на търговски и развлекателни центрове при изграждане на зарядни станции.

Ще има мерки, насочени и към производителите на електромобили – както местни, така и чуждестранни, с производство на територията на Русия. 

Предвижда се бюджетните организации да бъдат обвързани с минимални квоти за покупка на електромобили.

Според Министерството на икономическото развитие руските производители имат силите не само да достигнат технологичното развитие на водещи световни компании, но и към 2025 г. да заемат водещи позиции в отделни сегменти. 

Много руски производители имат вече завършени или в етап на развитие разработки за електротранспорт. Например руската автомобилостроителна компания  „АвтоВАЗ“ в средата на миналата година представи модела Lada Vesta EV. Компанията „КамАЗ“ се подготвя за производството на електробуси с дължина 12 м и през 2018 г. се очаква серийно производство.

Нито една от тези машини още не е пускана в серийно производство, а  компаниите преценяват внимателно перспективите за масово производство на електромобили.

"Ние и нашите партньори от алианса Renault-Nissan разполагаме със най-съвременни технологии, които в момента са скъпи, особено за сегмента на достъпните автомобили. Ще сме готови да излезем на пазара, когато се появи икономически обосновано търсене", коментира ръководителят на пресслужбата на „АвтоВАЗ“ Сергей Илинский.

„Известия“ припомня, че редица страни вече имат действащи програми за субсидиране на покупките на електромобили. Според изданието в Китай от 2012 г. компенсацията е до 35% от стойността на колата. Постепенно властите намаляват размера на стимулите, като планират да се премине към пазарно търсене през 2025 г.

В Германия „зеленият“ сектор на автомобилната индустрия получи в рамките на държавна програма 1,2 млрд. долара за строителство на зарядни станции и изследователска работа. Желаещите да купят електромобил в страната получават отстъпка от  3–4 хил. евро.

В „Група ГАЗ“ определят като по-перспективно въвеждането в производство на газови автомобили. Компанията отбелязва, че електромобилите са перспективни за пътнически превози в големите градове. При товарните превози обаче, където няма стандартни маршрути, развитието на зарядна инфраструктура предвид големите разстояние в Русия дълго ще бъде затруднено.

Компанията „КамАЗ“ си поставя за цел да бъде лидер в Русия при внедряването на електротранспорта в пътническите и товарните превози. Дружеството планира производството на компоненти за такъв транспорт, включително и за други автомобилни компании. Компанията определя като „много висока“ вероятността за настъпването на „електрическо бъдеще“ в транспорта.

Развитието на автомобилите на метан ще има по-голям положителен ефект за руската икономика в сравнение с електромобилите, казва управляващият партньор в ERUssia Partners Сергей Бургазлиев. Той отбелязва, че в Русия няма откъде да се добива литий, който е основен материал за акумулаторите на електромобилите.

По данни на агенцията за анализи  „Автостат“ през първите осм месеца на 2017 г. в Русия са продадени 50 електромобила. В страната се продават Tesla Model X и Model S, а също и Nissan Leaf, Renault Twizy и Mitsubishi i-MiEV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
Ivan.r
преди 6 години
По данни на агенцията за анализи Автостат през първите осм месеца на 2017 г. в Русия са продадени 50 електромобила.Мале, това си е нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още