IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как тихоокеанската сьомга доплува до България

Първата в Европа ферма за тихоокеанската сьомга заработи в началото на 2016 г. в село Горни Окол и вече реализира продукцията си

13:12 | 30.10.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Валери Милованов. Снимка: Investor.bg</em></p>

Валери Милованов. Снимка: Investor.bg

Единствената в Европа ферма за тихоокеанската сьомга заработи в началото на 2016 г. близо до София, в самоковското село Горни Окол. Наричана още кохо сьомга, рибата, според собствениците на предприятието, има ценни качества и се отглежда в екологично чиста среда.

Идеята се заражда още преди седем години в семейството на един от собствениците на Cohofarm Валери Милованов, който е и управител. По образование той е строителен инженер и до 2011 г. е имал бизнес в сферата на строителството, с който приключва и започва новото начинание с колеги и приятели.

Проектирането и получаването на всички необходими разрешителни от институциите, както и кандидатстването по европроект, отнемат около 4 – 5 години.

Кой точно вид риба да се отглежда от компанията и по каква технология - това решава консултантът по аквакултури от Канада Даниел Стечи.

„През януари 2016 г. фермата беше въведена в експлоатация и сега сме на етап реализация на продукцията“, казва Валери Милованов. Стопанството се намира изцяло в ремонтирана постройка на бившето агростопанство в селото. 

Валери Милованов обяснява, че междувременно той и другите двама собственици, Георги Софиянски и Георги Стефанов, е трябвало да преодолеят много трудности и дейността да се съгласува с редица институции, включително и с БАН, тъй като в България започва вносът на нов вид риба, който не се среща тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 5
bgMan
преди 6 години
Сега да видим колко време ще е необходимо на тихоокеанската сьомга да се превърне в обикновен български костур или шаран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
MarginCall
преди 6 години
Няма да притесним никой от вносителите с нашите 200 тона..."Мен, лично, това изречение ме притесни. Явно вече са им намекнали какво да очакват, ако развалят рахата на някой от големите вносители. Нема се оправим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
Точно така, да не се меси. Не както в случая да плаща поне 50% от инвестицията. Може да е по-голям процент и субсидира не пряко България а ЕС, но са все пак с нашите пари. Другото име на тази риба е куча сьомга. В миналото е използвана за храна на кучетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Изглежда като добра идея и бизнес начинание. Остава само държавата да свърши най-важното - да не се меси. И да не четем отново за корупция и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още