IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошата прогноза за мрежовия пазар потопи книжата на Nokia с 13,5%

Компанията отчете по-висока печалба за тримесечието, но добрите ѝ резултати бяха помрачени от очакваните пазарни предизвикателства

12:00 | 26.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Финландската технологична компания Nokia отчете по-висока от очакванията печалба за тримесечието, подпомогната от решение по дело за патентно лицензиране, но предупреди, че основният ѝ пазар за мрежово оборудване е изпълнен с повече предизвикателства и ще се свива и през 2018 г., предава Ройтерс.

В резултат на новината книжата ѝ понижиха стойността си с 13,5%, пише Financial Times.

Печалбата за третото тримесечие преди данъците и лихвите е нараснала с 20 на сто през тримесечието спрямо година по-рано до 668 млн. евро. Сумата е значително по-висока от средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, за 541 млн. евро.

Печалбата е насърчена от еднократното плащане на 180 млн. евро вследствие на решение по патентен спор.

Оперативната печалба от мрежовия бизнес на Nokia е спаднала с 23% на годишна база. Приходите от продажби на това звено са се свили с 6 на сто при постоянни валути. Това се дължи отчасти на проблеми с нейните мрежови проекти в Северна Америка, Китай, Тайван, Хонконг и Макао, пише още Financial Times.

Компанията обяви, че очаква условията на мрежовия пазар тази година да са по-трудни спрямо прогнозите от по-рано. Тя прогнозира 4 до 5% свиване на пазара за 2017 г. и 2 до 5% спад на годишна база за 2018 г.

Nokia отчете и понижение от 7% на нетните продажби за трите месеца до края на септември спрямо същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
pirdop
преди 6 години
извинявам се за горното, явно говорите за оперативна печалба но тя не е всичко и това е NON-IFRS!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
pirdop
преди 6 години
кога ще започнете да си проверявате информацията? или поне да преписвате от достоверни източници Q3(17), Q3(16)Gross profit 2 185 2 233(Loss)/Profit (190) (133)EPS, EUR diluted (0.03) (0.02)къде видяхте печалба и то увеличаваща се....http://markets.businessinsider.com/news/stocks/Nokia-Q3-Loss-Widens-Proposes-Higher-Dividend-1005665696
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още