IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансови инспектори установиха нарушения в търгове на НДК

Агенцията за държавна финансова инспекция е проверила 401 обществени поръчки на обща стойност над 191 млн. лева през третото тримесечие на годината

13:15 | 10.10.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) откри проблеми при провеждането на търгове за обществени поръчки на Националния дворец на културата (НДК). Инспекциите са част от програмата на агенцията през третото тримесечие на годината.

Инспекторите на АДФИ са разгледали законосъобразността на възложената поръчка за адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на председателството на България на Съвета на ЕС. Проверката е обхванала още и договорите за доставка на конгресно-конферентна техника, както и за строителния надзор на преустройството на конгресния център.

Общата стойност на тези поръчки е почти 20 млн. лева. Установените нарушения са три и касаят текстовете на чл. 112, отнасящи се до непълна документация, предоставяна от изпълнителите на поръчката. Агенцията е съставила три акта за установяване на административно нарушение по тези проверки.

В допълнение ръководството на НДК не е провело поръчка за изработка и монтаж на надпис "София", за което също е съставен акт. Стойността на тази непроведена обществена поръчка е 50 хил. лева.

Обществените поръчки и подготовката на НДК за председателството на Съвета на ЕС влязоха във фокуса на обществото в началото на лятото. След сигнали за нарушения Прокуратурата започна да разследва ремонта на НДК, а министърът, отговарящ за председателството - Лиляна Павлова, освободи директора на двореца Мирослав Боршош.

Той беше възстановен на поста си, но подаде оставка във връзка със започналото разследване на работата му и впоследствие - с повдигнатите обвинения за нарушения.

Като цяло през третото тримесечие АДФИ са извършили общо 120 инспекции, проверени са 401 обществени поръчки на обща стойност 191,5 млн. лева. Установени са 61 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за 25,5 млн. лева.

Сред институциите с установени нередност се нарежда и Института по океанология във Варна, при който са проверени поръчките за ремонта на изследователския кораб "Академик", доставка на водолазно оборудване и техника за снимане.

АДФИ е провела и инспекции във висши учебни заведения. Голям брой нарушения са установени при дейностите по възлагането на обществени поръчки в Медицинския университет в София. Проверени са 11 поръчки за 8,3 млн. лева и са съставени пет акта. Шест акта пък са съставени на "Чистота Искър" в София. Установените непроведени или неоснователно проведени търгове от учебното заведение са на стойност 2,88 млн. лева.

26 обществени поръчки за 9,2 млн. лева на "Студентски столове и общежития" са проверили инспекторите през третото тримесечие на тази година. Съставените актове за нарушения са 11, а стойността на непроведените или неоснователно проведените поръчки надхвърля 3 млн. лева.

Общата стойност на 18-те проверени обществени поръчки на общинската компания надхвърля 10 млн. лева, а компанията неоснователно не е провела поръчки за 1,7 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
И сега пешкира шъ го обере поредната тъппа пешка вместо дебелия Дебелян.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Както пишат Илф и Петров, строгостта на законите в Русия се компенсира от незадължителността на тяхното спазване. Така е и в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Perun
преди 6 години
Какво определя това че нямало било време? Някой ще умира ли, или нещо друго?То по този начин и магистрала Хемус е спешна, що народ умира през ден по стария път Варна - София ама като гледам на никой не му е спешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Така е, но тъй като една обществена поръчка отнема време, а време няма, новите поръчки ще попаднат в изключенията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Perun
преди 6 години
Абе то може да е спешно, но ние си имаме закони, те трябва да се спазват, нали? Или да се спазват само като ни утърва ли?Имам чувството че това европредседателство ще изяде главата на управлението. Що народ го чака за да излезе да протестира и да го види света, не е истина. Ще пада голямо шоу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Няма време. От 1-ви януари трябва да работи всичко. Сега вече няма нужда от поръчки по ЗОП, защото всичко стана много спешно. Не искам да гадая дали нарочно го правят, но резултатът е налице.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Perun
преди 6 години
Ами като има нарушения при поръчките, да се спират и да се правят нови обществени поръчки. Не е редно да продължава работата по НДК ако има поръчки с нарушения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още