IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет сепаратистки движения, които се засилват все повече

По света има активни повече от 50 сепаратистки движения, подхранвани от етнически или езикови разделения или икономическо недоволство

15:06 | 07.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Каталунските сепаратисти декларираха победа на обявения от Испания за незаконен референдум за независимост. Резултатите от допитването имат широк отзвук по света, пише Bloomberg.

По света има активни повече от 50 сепаратистки движения, казва Райън Грифитс, автор на „Ерата на отцепването: Международните и вътрешни детерминанти за раждането на държавата“.

Кампаниите за независимост често се подхранват от етнически или езикови разделения или икономическо недоволство. Някои от тях са успешни, особено ако има готовност и за война, както се случи в Южен Судан и Източен Тимор.

Най-често обаче споровете се утаяват и приключват с някакви споразумения.

Ето кои са и петте най-важни сепаратистки движения, които да се наблюдават:

Шотландия

Най-известното движение за независимост в Европа е в Шотландия, където през 2014 г. се проведе референдум за това дали регионът да се отдели от Великобритания. Избирателите решиха да останат в рамките на Обединеното кралство с 55% на 45%, които подкрепиха независимост. Вместо обаче проблемът да се реши, оттогава националистите събират сили и поддръжници.

След като Великобритания проведе референдум, на който стана ясно, че мнозинството британци искат да напуснат Европейския съюз (ЕС), шотландският първи министър Никола Стърджън използва факта, че шотландците предпочитат да останат в блока като причина да настоява за нов референдум за независимост. Централното правителство отказа провеждането му и в момента подкрепата за националистическата кауза е още по-голяма, отколкото беше през 2014 г.

Шотландия има собствен парламент, контролира образователната, транспортната и здравната политика, има някои данъчни правомощия и отделна правна система.

Приднестровието

Приднестровието е самопровъзгласила се държава между Украйна и река Днестър, която според ООН е част от Молдова. Тя се откъсва от Молдова през 1992 г. след разпадането на Съветския съюз и кратък конфликт, убил около 700 души.

Приднестровието има собствена армия, полиция, валута и правителство. По-голямата част от населението – около половин милион души, имат молдовско гражданство, но много от тях притежават руски и украински паспорти.

След като Русия анексира Крим през 2014 г., ръководителят на парламента на Приднестровието поиска територията да се присъедини към Руската федерация. Москва обаче още не е предприела стъпки към анексиране на територията.

С присъствието на 1 200 руски войници Приднестровието остава замразена конфликтна зона заедно с Нагорни Карабах. Нагорни Карабах, Южна Осетия и Абхазия са единствените субекти, които признават територията за независима страна.

Нагорни Карабах

Арменците поеха анклава Нагорни Карабах и седем други околни области от Азербайджан като буферна зона през войната от 1991-1994 г., в която загинаха 25 хил. души. Други 1 млн. души избягаха като бежанци след рухването на Съветския съюз.

Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
"сепаратиски движения" в действителност не съществуват, а има финансирани продажници от външните големи които имат интерес да бъдат разцепени и контролирани.... "Сепаратистите" да погледнат обединена Германия къде е дет ръководи цяла Европа и Чехословакията, Югославията, СССРа, Англията, Кореите и прочее щот на нашия герб пише "Обединението прави силата" но все ще се намери някой педдерас който да се еббе и продаде и да напрай гранде мизерия както е в Испанията ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
не берете грижа за повечето според ООН никой не ги пита и без тва са фашлива организация, Масква ше реши там кой ше се цепи и кой нье .... Филипините да се опраат ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още