IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ рязко повиши прогнозата си за възобновяемата енергия до 2022 г.

Възходящата корекция се дължи на рекордната за възобновяемата електроенергия 2016 г.

11:51 | 04.10.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международната агенция по енергетика (МАЕ) повиши прогнозите си за възобновяемата енергия през следващите пет години след рекордната 2016 г. основно благодарение на увеличаването на слънчевия фотоволтаичен капацитет в Китай, Индия и САЩ, предава Ройтерс.

В средносрочния си доклад за пазарa на възобновяема енергия МАЕ очаква глобалният капацитет за възобновяема електроенергия да нарасне с повече от 920 гигавата, или 43%, до 2022 г. благодарение на политиките, подкрепящи нисковъглеродната енергия и по-ниските разходи за слънчеви фотоволтаици и вятърна енергия.

Прогнозираният растеж е с 12% по-висок от прогнозата миналата година.

През 2016 г. нетното увеличение на капацитета за възобновяема енергия – включително водна, слънчева и вятърна енергия, биоенергия и енергия от вълни и приливи – е поставила нов световен рекорд, нараствайки със 165 гигавата, което е с 6% повече от 2015 г., се казва в доклада.

Соларният фотоволтаичен капацитет се е повишил с 50%, достигайки над 74 гигавата миналата година, като това е първият път, в който ръстът на слънчевите фотоволтаици е бил по-бърз от всяко друго гориво, задминавайки нетния растеж на въглищата.

Очакваме възобновяемите източници да растат с около 1000 гигавата до 2022 г., което се равнява на около половината от сегашния глобален капацитет на въглищна електроенергия, натрупана за 80 години“, казва изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Това, на което ставаме свидетели, е раждането на нова ера на соларна фотоволтаична енергия. Очакваме ръстът на капацитета ѝ да бъде по-висок от всяка друга възобновяема технология до 2022 г.“, добавя Бирол.

Базираната в Париж МАЕ – водещата енергийна агенция на Запада, бе критикувана от защитници на околната среда през предишните години заради това, че подценява растежа на възобновяемите източници и подчертава твърде силно ролята на изкопаемите горива.

Според агенцията генерираната възобновяема енергия ще се увеличи с повече от една трета до 8169 TWh през 2022 г. - спрямо 6012 TWh през 2016 г. - което се равнява на общото потребление на електроенергия на Китай, Индия и Германия.

Възобновяемите източници ще формират 29% от глобалния енергиен микс след пет години спрямо 24% в прогнозата от миналата година.

Макар че въглищата ще останат най-големия източник на генерирана електроенергия през 2022 г., възобновяемите източници силно ще се доближат до тях. През 2016 г. възобновяемата енергия е била с 34% по-малка от тази от въглища, но до 2022 г. тази разлика ще бъде намалена до само 17%“, казва докладът.

Китай допринася най-много за глобалния ръст на възобновяемия капацитет в резултат на силните държавни цели, икономическите стимули и опасенията около замърсяването на околната среда.

Въпреки политическата несигурност САЩ ще останат пазарът с втория по големина растеж на възобновяемата енергия основно заради данъчни стимули и държавни политики за слънчевите фотоволтаици, казва МАЕ.

Растежът на възобновяемата енергия в Индия може да задмине този на Европейския съюз до 2022 г., превръщайки се в пазара с втори по големина растеж заедно със САЩ, тъй като се очаква страната да увеличи сегашния си капацитет повече от два пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Сложи си сам един плюс, за да не си капо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
lyusien
преди 6 години
Прогнозата на М А Е е силно песимистична Резултатите през 2022 ще бъдат значително по големи а КОЛКОТО ДО КОМЕНТАРА НА 1 мАЙНАТА ТИ Норвегия няма да увеличи капацитета на фотоволтаиците си но разко ще увеличи капацитета ноа водните си електроцентрали и особенно на перките си за вятър и особенно по краибрежните си зони Значително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 19
majnata
преди 6 години
Мдам...когато Норвегия мине на фотоволтаици пишете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още