IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: Поевтиняването на газа е недостатъчно за по-ниска цена на парното

Няма основание да плашим българските потребители, че ще има поскъпване на парното през зимния сезон, заяви председателят на КЕВР

13:53 | 29.09.17 г. 2
<p>
	<em>Председателят на КЕВР Иван Иванов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Председателят на КЕВР Иван Иванов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Цената на природния газ намалява със 7,29% от 1 октомври. Това намаление обаче се оказа недостатъчно за промяна в цената на топлофикационните услуги. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти.

По-рано днес регулаторът одобри предложението на "Булгаргаз" за намаление на цената на газа до 343,22 лева за 1000 куб. метра без акциз и ДДС. Към тази цена трябва да се прибави и цената за достъп и пренос на газа в мрежата, която в момента е 19,73 лева за 1000 куб. метра.

От 1 октомври обаче в сила влизат и новите правила за определяне на таксите за мрежовите услуги на "Булгартрансгаз". Потребителите с твърд капацитет, тоест с постоянно потребление, могат да плащат дори и по-малко за преноса. За топлофикациите обаче повишението може да бъде между 2,5-3%. Това увеличение ще бъде изцяло компенсирано от намалението на цената на газа, уточни Иванов.

Кумулативно за топлофикационните дружества цената на газа ще бъде с между 3,5% и 4% по-ниска в последните три месеца на годината и няма основание за намаляване на цената на топлофикационните услуги, нито на цената на електроенергията, произведена по комбиниран способ, до 1 януари 2018 година.

За битовите потребители понижението на цената на природния газ ще бъде най-малко в рамките на 5 на сто, посочи Иванов.

"Надявам се да има балансирано движение на цените, а не сериозно поскъпване", коментира още председателят на КЕВР по повод очакванията му за цената на суровината от началото на 2018 г.

Цената на газа е обвързана с движението на цените на алтернативните горива на международните пазари. В последните дни цената на петрола се повиши след ураганите, които преминаха през Мексиканския залив и блокираха работата на платформите в региона, а Иванов прогнозира, че пазарите могат да бъдат повлияни и от ситуацията в Ирак и референдума за независимост в Иракски Кюрдистан. Всичко ще зависи от решението на Турция дали ще блокира износа на газ и петрол от региона, посочи председателят на българския регулатор.

"Няма основание да плашим българските потребители, че ще има поскъпване на парното през зимния сезон", успокои обаче той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
"пазарите могат да бъдат повлияни и от ситуацията в Ирак и референдума за независимост в Иракски Кюрдистан"Беш да гласувате на иракско-кюрдистанския референдум!И всичко това защо?! Заради глобализацията :-)Как може, някви непокръстени роми да ми определят цената на парното?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
zelka007
преди 6 години
7% е недостатъчно за намаляване на парното, но пък 3% нагоре е достатъчно за вдигане на цените :))) ... искам да продължа ама ще ме цензурират ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още