IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлофикациите ще бъдат най-потърпевши от новите цени на "Булгартрансгаз"

Не се очаква промяна на цената на топлофикационните услуги и електроенергията до края на годината според председателя на енергийния регулатор

17:22 | 25.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Топлофикационните дружества ще бъдат най-потърпевши от новия модел за определянето на тарифите за пренос на природен газ, които ще влязат в сила от 1 октомври. Това обясни пред Investor.bg председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Новият модел имплементира европейските правила и според Иванов е по-справедлив, защото отразява потреблението. Затова обаче топлофикационните дружества ще "пострадат" най-сериозно - тяхното потребление на газ е сезонно и повишението на цената за пренос ще бъде с около 2,5%.

Това означава, че няма да има промяна на цената на топлофикационните услуги и електроенергията, произведена по комбиниран способ, до края на годината. От 1 октомври "Булгаргаз" предлага, а работната група на КЕВР одобри понижение на цената на природния газ със 7,29%.

Крайното решение за цената на газа регулаторът ще вземе на 29 септември. 

Според нормативната уредба такова намаление предполага да бъдат преразгледани цените на топлоенергията и електроенергията на централите, които използват за основно гориво природен газ. Заради увеличените цени на пренос на газ на "Булгартрансгаз" обаче промяна няма да има, а самите централи ще разполагат с малък буфер, който да омекоти евентуална промяна на цената от 1 януари 2018 г.

Иван Иванов обаче не очаква сериозна промяна в цената на алтернативните горива през следващите месеци, които да доведат до рязко повишение на цената на "Булгаргаз".

"Булгартрансгаз" вече обяви новите тарифи, чрез които реално се балансира пазара на пренос на природен газ у нас. От 1 октомври цената ще бъде по-висока с между 0,4% и 2,5%, а промяната зависи от това доколко е постоянно потреблението на природен газ от клиентите на дружеството.

Цената на природния газ в сегашния договор с "Газпром" е обвързана с цената на алтернативните горива на международните пазари. Като част от делото за господстващо положение, което води Европейската комисия срещу руската газова компания, се предвижда и промяна на ценообразуването. Вместо алтернативните горива предложението на "Газпром" е да бъдат гледани цените на търговските платформи (хъбове) в Европа.

В този момент цената е с 20-50 долара по-висока, отколкото са доставните цени за България, коментира Иван Иванов от "Булгаргаз", който участва в открито заседание в регулатора, посветено именно на новата цена на газа за четвъртото тримесечие.

От КЕВР посочват още, че няма раздвижване по делото за господстващо положение срещу "Газпром". Регулаторът беше поканен от Брюксел да даде становище по предложенията, направени от "Газпром" за нормализиране на пазара в Югоизточна Европа. След това от ЕК не са търсили Комисията за допълнителна информация, а преговорите продължават, коментира ръководителят на институцията.

Иванов уточни още, че е добре в новия модел на ценообразуване да се ползват референтни цени - на хъбовете, например, които обаче да не се ползват като директен елемент, а да имат коригиращо влияние при значителни отклонения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
kat
преди 6 години
Заглавието е не точно. Не топлофикациите са най- потърпевши от новите цени на "Булгартрансгаз", а клиентите на топлофикациите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още