IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над една трета от германците не знаят за кого ще гласуват

Подкрепата за християндемократите е спаднала с два пункта до 36 процента, но те си остават най-голямата политическа сила

22:51 | 15.09.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Билборд на канцлера Ангела Меркел в Дуизбург. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Билборд на канцлера Ангела Меркел в Дуизбург. Снимка: Ройтерс

Подкрепата за консервативния блок на канцлера Ангела Меркел се е понижила, а над една трета от германците още не са сигурни как ще гласуват на парламентарните избори на 24 септември, показва социологическо проучване, цитирано от Ройтерс и БТА.

Подкрепата за християндемократите е спаднала с два пункта до 36 процента, но те си остават най-голямата политическа сила, показва седмично проучване, направено от агенция Forschungsgruppe Wahlen за телевизия ZDF.

Тази за лявата Германска социалдемократическа партия се е покачила с един пункт до 23 процента. Приятелски настроената към бизнеса партия "Свободни демократи" и антиимигрантската "Алтернатива за Германия" (Alde) си делят третата позиция с по 10 процента. 

39% са казали, че още са несигурни как ще гласуват. Проучването е направено от 12 до 14 септември, като за целта са запитани 1383 избиратели.

Топкандидатът на Алтернатива за Германия Александер Гауланд призова германците да спрат да изкупуват вината си заради нацисткото минало и да се гордеят с германските войници, били се в двете световни войни, предаде DPA.

Във видео в канала в YouTube на Алтернатива за Германия, Гауланд заяви, че Германия си е разчистила сметките за престъпленията, извършени през 12-те години управление на нацистите. По думите му никоя друга страна не е приключила с черните страници от историята си така, както Германия.

Видеото е от негова реч, изнесена на 2 септември на митинг на крайнодясна фракция на Алтернатива за Германия в източния германски град Кифхаузер.

"Ако французите с право се гордеят с императора си, а британците - с Нелсън и Чърчил, то ние имаме правото да се гордеем с постиженията на германските войници в двете световни войни", каза Гауланд каза пред тълпата в Кифхаузер.

Вермахтът - въоръжените сили на нацистка Германия, в които са се включили обикновени граждани през Втората световна война - е известно, че е участвал в жестокости като масовите убийства на евреи и комунисти.

Министърът на правосъдието Хайко Мас написа в Twitter, че "всеки, който говори по този начин, трябва да бъде обвинен в десноекстремистки възгледи". По думите му АзГ все по-открито показва същността си.

На изборите на 24 септември ще могат да участват на ужким и непълнолетни. За тях ще бъдат отворени общо 1600 изборни секции в Германия, като гласовете им няма да бъдат взети предвид при обявяването на официалните резултати. Инициативата е на младежки организации, които искат да насърчат политическата ангажираност сред младите хора. Участниците в този вот трябва да са под 18 години и няма нужда да имат германски паспорт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
lozkhris
преди 6 години
Няма никакво значвение. След Брекзит нищо няма да бъде оставяно на случайността / чети - на волята на некъв си електорат/...Електоратът може да направи неправилен и политически некоректен избор. Затова ще бъдат предприети правилните действия за да спечели правилният кандидат. Меркел е новият стар канцлер на ислямска Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Знаят много добре , но се правят на улави ... национална черта !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още