IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата приветства призива на Юнкер за членството в еврозоната, но не на всяка цена

Страните, които желаят да се присъединят към валутния съюз, трябва да покрият необходимите икономически условия, коментира Волфганг Шойбле

17:24 | 15.09.17 г. 2
<p>
	Йерун Дейселблум. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Йерун Дейселблум. Снимка: Архив Ройтерс

Европейските финансови министри приветстваха днес призива на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер да бъде разширена еврозоната, но според тях никоя страна не трябва да бъде принуждавана да се присъедини към валутния съюз или пък да ѝ бъде разрешено да влезе, без да е покрила критериите, предаде ДПА.

Финансовите министри от т.нар. Еврогрупа се срещнаха в Талин, след като Юнкер призова всички членки на Европейския съюз (ЕС) да приемат еврото и поиска по-дълбока интеграция в еврозоната в реч пред Европейския парламент (ЕП) в сряда.

Мисля, че Юнкер даде силен тласък за придвижването на Европа напред, беше прекрасна реч, каза германският външен министър Волфганг Шойбле, допълвайки, че подробностите винаги трябва да бъдат обсъждани, предава БТА.

Той посочи, че страните, които желаят да се присъединят към валутния съюз, трябва да покрият необходимите икономически условия. Ако не бъдат изпълнени критериите, не е в интерес на страната да става член на валутния съюз, нито пък валутният съюз може да приеме такава държава, тъй като това ще застраши стабилността на валутния съюз като цяло, каза той.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че очаква разширяването да бъде постепенен процес, който ще зависи от желанието на съответната страна да се присъедини.

В момента 9 от 28-те членки на ЕС не използват еврото. Договорите на ЕС предвиждат всички страни членки да приемат единната валута, с изключение на Великобритания и Дания, за които има специална клауза.

Днешните дискусии в естонската столица бяха предшествани от различни предложения на Франция, Германия и ЕК за реформиране на еврозоната, след като Великобритания излезе от ЕС през март 2019 г., отбелязва Ройтерс.

Предложенията включват създаването на финансов министър за целия ЕС или за еврозоната, на отделен бюджет на еврозоната или отделяне на част от съществуващия бюджет на ЕС за валутния съюз, както и създаването на парламент на еврозоната заедно или в рамките на съществуващия парламент на ЕС.

„Мисля, че трябва да започнем от другата страна [на нещата]“, заяви председателят на групата на финансовите министри от еврозоната Йерун Дейселблум.

„Вместо да обсъждаме основно институционалната страна, трябва да обсъдим какво липсва в икономическия и паричен съюз от гледна точка на устойчивостта, конкурентоспособността, солидарността“, каза той.

„Затова мисля, че трябва да започнем от това какъв е проблемът и да свършим с институционалния дебат“, допълни Дейселблум.

В сряда Европейската комисия подкрепи идеята за общоевропейски финансов министър, който да отговаря за всички форми на финансирането на ЕС или еврозоната чрез бюджет на ЕС, а не отделен за зоната.

Според Комисията общоевропейският министър трябва да председателства и фонда за спасение на еврозоната Европейски механизъм за стабилност, който сега е отделна институция, създадена от правителствата на еврозоната. Самият механизъм също трябва да бъде трансформиран в Европейски валутен фонд.

Комисията обаче не иска отделен парламент на еврозоната, подчертавайки нуждата от единство на 27-те страни на ЕС след напускането на Великобритания.

Френският финансов министър Брюно льо Мер, който често е сочен за следващия председател на Еврогрупата след изтичане на мандата на Дейселблум в средата на януари 2018 г., каза, че се надява 19-те страни от еврозоната да постигнат споразумение за понататъшното си интегриране през идните месеци.

Дейселблум, цитиран от Франс прес, днес изрази намерение да остане начело на Еврогрупата до края на мандата си, макар че не е министър на финансите на Холандия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Юнкер май почна да пльощи на едро ... напомня ми на късния Елцин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
lyusien
преди 6 години
Ами точно това искаме в България г-н Шойбле В еврозоната да се приемат страните които са изпълнили условията за членство Те са ясно написани от Е Ц Б А не да се говори за някакви хипотетични икономически дисбаланси След като са изпълнени условията всяка страна може да кандидатства за членство и да извървипътя които не е кратък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още