IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия се превърна в първата страна с оркестър, дирижиран от робот

Роботът на ABB YuMi акомпанира на италианския тенор Андреа Бочели и дирижира филхармоничния оркестър в Пиза

17:05 | 13.09.17 г. 1
<p>
	Изпълнението на Андреа Бочели и &quot;диригента&quot; YuMi. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнението на Андреа Бочели и "диригента" YuMi. Снимка: Ройтерс

Италия, страна, изпълнена с древни традиции, направи голяма крачка в състезанието на 21-и век към автоматизацията, превръщайки се в първата държава с оркестър, дирижиран от робот, разказва CNBC.

YuMi – робот с две ръце, създаден от ABB – акомпанира на италианския тенор Андреа Бочели и дирижира филхармоничния оркестър Lucca на гала събитие в Teatro Verdi в Пиза във вторник вечерта.

Изпълнението бе първото в света с робот диригент и отпразнува Първия международен фестивал на роботиката в Италия, който започна в петък.

YuMi изпълни три произведения, включително изпълнение на Андреа Бочели на La Donna e Mobile от операта Риголето на Верди.

Роботът е бил обучен от италианския диригент Андреа Коломбини. В блог публикация за изпълнението Коломбини описва процеса като „удовлетворяващ, макар и предизвикателен“. Той се е състоял от две основни стъпки – първо, програмиране чрез изпълнение, и второ, фини настройки на синхронизирането на движенията на робота с музиката.

Жестовите нюанси на диригента бяха изцяло възпроизведени на ниво, което преди за мен бе немислимо. Това е невероятна стъпка напред предвид твърдостта на жестовете на предишни роботи“, пише Коломбини.

Изпълнението във вторник полага последния крайъгълен камък за шведската фирма за роботи АВВ, която за пръв път представи YuMi през април 2015 г.

Описван като „съвместен“ робот, той има за цел да работи заедно с хората и да допълва работната сила. Той вече е показвал способността си да нарежда правилно кубчето на Рубик и да шие с игла.

Такива разработки обаче се изправят пред критики заради опасения, че подобни развития в роботиката може да задминат създаването на нови работни места и рискува загуба на позиции.

Коломбини настоява, че YuMi няма да премахне нуждата хората да внесат „духа“ и „душата“ на изпълненията от филхармоничните оркестри.

Мисля, че роботът може да служи като помощник, може би да изпълнява, при отсъствието на диригент, първата репетиция, преди диригентът да се намеси и да направи нужните корекции, които ще доведат до материалната и художествената интерпретация на музикалното произведение", добавя той в публикацията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vankata89
преди 6 години
Имаше една шега която много ме кефи. Каква е работата на диригента. Да го гони мухите от оркестара :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още