IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли София да се развие като финансов център в Източна Европа?

Решаването на проблема с международния сетълмент на български ценни книжа е един от основните фактори за развитието на българския капиталов пазар

11:34 | 04.09.17 г. 9
Може ли София да се развие като финансов център в Източна Европа?

„Последната година на Българската фондова борса (БФБ - София) бе много бурна, много активна, в сравнение с предишните години. За това време оборотите се увеличиха 2-3 пъти, а цените на акциите се увеличиха средно с по над 50%. Това е едно добро начало“, коментира бившият икономически министър Николай Василев, един от създателите на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETFЕ, по Bloomberg TV Bulgaria.

Василев посочи, че една от причините за този подем е създаването на първия борсово търгуван фонд.

„Източна Европа като по-малък регион от света поизостава, и ние смятаме, че сме първата държава в региона,  създала подобен фонд“, заяви той, давайки по-оптимистична оценка както на българската икономиката, така и на европейската.

По думите му растежът в Източна Европа е висок. Повече компании се представят добре, имат ръст на печалбата, а създаването на този фонд е един от катализаторите.

„България доста изостана. Имаше периоди, когато се развивахме доста активно и намалявахме дистанцията с развиващи пазари. В следващи години разликата по-скоро се увеличаваше, а сега има тенденция отново да я скъсим. Смятаме, че ако ние успеем да се листнем в Лондон и/или Франкфурт, това ще бъде първият източноевропейски фонд, листнат на запад. Това би събудило много хора“, каза Василев. 

„Ако погледнем по-смело напред, нашата компания планира да създаде дузина подобни фонда и да залее цяла Европа с тях. Причините за забавянето са географско – исторически. България никога не е била физически свързана със Западна Европа, никога нито един български инструмент не е можел да бъде предоставен на световните депозитари“, обясни Василев. Според него решаването на проблема с международния сетълмент на български ценни книжа е един от основните фактори за развитието на българския капиталов пазар. 

Въпреки това той призна, че в своите начинания управляващото дружество не получава подкрепа от българските институции.

„Държавата е спряла приватизацията, а ако иска да развива капиталов пазар, едно от нещата, които трябва да направи, е да листва миноритарни, а може и мажоритарни пакети на големите държавни дружества на борсата. Трябва да се намерят начини да се убедят големите частни компании в България – български и чужди, че за тях е изгодно да бъдат на борсата.

Частният сектор трябва да си свърши работата, трябва да докара фирми у нас, да направи иновации като този борсово търгуван фонд, посочи като основни задачи Василев.

„Нашата амбиция е да гледаме доста по-смело напред, независимо, че много хора религиозно смятат, че българският капиталов пазар е малък и безнадежден. Ние не смятаме така. Приемаме го такъв, какъвто е и искаме да го развиваме. Ако се развие идеята за борсово търгувани фондове за целия район, не само нашето дружество ще порасне, но и ролята на София като финансов център“, посочи Василев.

Целия разговор може да видите във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Minka
преди 6 години
На тия австралийци Шиши досега да им го е прибрал това предприятие. По почина на Дунарит и някои други схеми "измислени" от него. А котараците отстрани тихо мяукат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
Longin
преди 6 години
може да се развие разбира се - с качестената нова услуга 'крадене на фирма' - с политичско гласуване и /или измами с вписвания ....финансовите акули ще се прескачат да идват тука!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 6 години
само за протокола да питам. са като не работиш за милионери, станал ли си милионер? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 4
misanthrope
преди 6 години
Абе Хаяско, какво пушиш или нас ни имаш за напушени? Какъв капиталов пазар бе, с тая КФН и с тия "маджовци".Какви активи какво чудо? Компании, които са сини чипове, също откровено мамят акционерите си, КФН се използва като бухалка срещу някои и като средство за други, а най-успешната и дивидена компания е верига заложни къщи. Една-две свестни компании има на нашата борса и те се не виждат сред общите л*на. Тук компания може просто да фалира и да се окаже че парите ги нема и това е. Зплати на работници, акционети, облигационери... айдееее сичко у тиквите и то говорим за сериозна компания, която е била син чип. Кой пил кой платил... Бегай бърже кой се не е усетил и тва е. Хаяско иска да си продава фобда и ще ви обясни че ще стане Беркшир скоро, но истината е, че мача е свирен и вече сме го гледали няколко пъти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
QUANTUM
преди 6 години
Ами нали има Централен депозитар какъв е проблема? Сега нали уж и борсите в нашия регион се обединяват, да направят една обща клирингова институция. То няма как да искаш да имаш международен интерес, пък елементарно да не можеш да прехвърляш акциите - при това нямаме още търговия на деривати и други по-сложни продукти. Друг вариант е да се вържат към някои големи клирингови къщи или пък да хванат голяма някоя голяма банка да прави сетълмент и клиринг - всяка голяма банка има БО, който без проблем ще им прави тези неща...А той ако иска да се листва в Лондон, направо всичко ще минава през Клирингстийм. Ей, Ники, действайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 4
mrynmryn
преди 6 години
Тук няма как да стане, защото шефовете ти висят на главата през по-голямата част и издават *** заповеди, които само допълнително пречат на работния процес... Преди да напусна всичките подобни места, на които съм се работел, съм се чудил как тия хора са милионери...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 6 години
Господин Василев, вие говорите верни неща, но за грешната страна. Въвеждането на англо-саксонска финансова култура е бавен, мъчителен и дълъг процес. Моя позната е счетоводител на фабрика в Австралия с 1600 работници. Тя ми споделя, че собствениците са над 70 годишни и вижда само бабата един път на година, за да и връчи финансовите отчети и одитния доклад. Дядото и това не прави. Та аз си зададох въпроса за колко месеца в България бихме оглозгали и фалирали такова предприятие? Вие искате в пасаж от пирани, златна рибка да отгледате. Хайде холан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
redcretin
преди 6 години
И измамници, с достатъчно дълга история при това :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
bghighlander
преди 6 години
Много неща могат да станат, но това няма как да стане с нашите "експерти"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още