IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Облекчаването на дълга на Гърция не стои на дневен ред

Според германския финансов министър Атина трябва да продължи напред с реформите си

10:24 | 30.08.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция трябва да продължи напред с прилагането на програмата си от реформи за помощ и да стане по-конкурентна, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле, добавяйки, че облекчаването на дълга на Атина „в момента“ не стои на дневен ред, предава Ройтерс.

Финансовите министри от еврозоната и Международният валутен фонд достигнаха споразумение по Гърция през юни, проправяйки пътя към нови спешни заеми за Атина, като в същото време оставиха спорния въпрос за облекчаването на дълга за по-късно.

В интервю за вестник Mannheimer Morgen на въпрос дали може да си представи частично облекчаване на дълга на Гърция, Шойбле казва, че „в момента това изобщо не е дневен ред“.

Германският канцлер Ангела Меркел и Шойбле не искат да обсъждат детайли по облекчаването на дълга на Гърция преди парламентарни избори на 24 септември, за които се прогнозира, че крайнодясната евроскептична партия "Алтернатива за Германия" ще влезе в парламента за пръв път.

Стартирането на обсъждане за облекчаване на дълга ще изпрати грешния сигнал към Гърция в момент, в който икономиката се справя по-добре и се възстановява, заяви Шойбле за Mannheimer Morgen.

Страната не се нуждае от облекчаване на дълга в момента, а трябва непрекъснато да работи върху конкурентоспособността си“, каза Шойбле. Той посочи, че разходите за заеми на Гърция за следващите 10 до 15 години вече са сравнително ниски.

Преди всичко, докато страните членки са отговорни за финансовата и икономическата политика, те трябва сами да понесат и последствията от собствените си решения“, каза той.

Шойбле, който отдавна бива мразен от множество гърци заради неговата настойчивост за реформи в публичните финанси на Атина, сигнализира готовността си да задълбочи интеграцията на еврозоната, докато рисковете и отговорностите вследствие на политическите решения остават свързани.

Консервативните християндемократи на Меркел водят пред дясноцентристките социалдемократи с около 15 процентни пункта в социологическите проучвания и засега явно ще запазят властта след изборите.

Шойбле, който е финансов министър от 2009 г. и ще стане на 75 години на 18 септември, показа готовност да продължи да бъде финансов министър. На Меркел обаче може да ѝ се наложи да го жертва, за да си осигури коалиционна сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Значи изземването от населението и бизнеса в Гърция ще продължи с пълна сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още