IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдия Костадинка Костадинова поема делото срещу Симеон Дянков и Трайчо Трайков

Процесът може да бъде насрочен в следващите два месеца или да бъде върнат на прокуратурата

13:07 | 29.08.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Съдията от Софийски градски съд Костадинка Костадинова поема делото срещу бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, издателят Иво Прокопиев, Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев. Тя беше избрана на случаен принцип в присъствието на медиите, съобщава БТА.

Обвинителният акт срещу шестимата беше внесен вчера от прокуратурата. Делото срещу тях е заради продажбата през 2011 г. на 33% държавни акции от електроразпределителното дружество ЕВН, което според държавното обвинение е довело до загуба за държавата в размер на 20 млн. лв. 

Бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков е обвинен в умишлена безстопанственост, като е продал на по-ниска цена остатъчният пакет акции от „ЕВН България Електроразпределение“ АД, с което е ощетил държавата с близо 21 млн. лв. според прокуратурата.

Бившият финансов министър Симеон Дянков е обвинен в превишаване на властта и правата си при приватизацията на миноритарен дял от дружеството. Според прокуратурата той е извършил това в съучастие с бизнесмена Иво Прокопиев, като Дянков е извършител, а Прокопиев – подбудител на нарушението. В резултат брокерската компания „Булброкърс“ (чийто собственик е Прокопиев) е получила облага от 1,27 млн. лева, а щетите за държавата са за над 20,8 млн. лева, посочва прокуратурата

Делото може да бъде насрочено в следващите два месеца или да бъде върнато на прокуратурата в случай, че съдията установи нарушения в обвинението. Към делото има 94 тома доказателства и над 66 свидетели.

Съдия Костадинова е известна с това, че отсъди седем години и половина затвор за Евелин Банев - Брендо, а роднините му наказа с по три години за пране на 21 млн. лв. от наркотрафик. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още