IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Негативният ефект от застаряващата работна сила е в своя пик

Натискът от възрастовата група на работниците ще продъжи да се усещаи през следващите 30 години

08:57 | 20.08.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската работна сила застарява и ръстът на производителността в САЩ се забавя. Естествено е да се почудим дали няма връзка между двата феномена, това пише в своя статия икономическият редактор на Bloomberg Businessweek Питър Коул.

Икономистът Марк Занди след задълбочен анализ на данните стига до заключението, че уви, има. Има силни статистически доказателства, че все по-застаряващата работна сила е важен фактор за забавянето на ръста на производителността през последното десетилетие", коментира той.

Пиша "уви", защото съм към края на 60-те години. Занди е малко по-млад, роден през 1959 г. Затова нищо, което четете тук, не трябва да се тълкува като хвърляне на сянка върху „бейби бумърите“. Занди, който е главен икономист в анализаторския отдел на Moody's, представи изследването си в края на юли на конференцията на Института за изследвания ADP, която се проведе в централата на Nasdaq в Ню Йорк. Заседанието беше затворено за пресата, но Занди ми изпрати данните си по-късно и обясни констатациите си, които не се появиха другаде“, пише още Коул.

Политическите последици са двойни, казва Занди - САЩ трябва да увеличат имиграцията, за да наберат повече млади работници, а компаниите трябва да работят усилено за подобряване на производителността на по-възрастните работници чрез обучение.

Тази графика показва, че делът на 65-годишните американски работници се е увеличил рязко от началото на новото хилядолетие и е на път да продължи да се покачва още няколко десетилетия, просто поради застаряването на населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
dr.5rov
преди 6 години
В тази статия се говори за причнно-следствена връзка. Рядко се срещат такива статии. Обикновенно авторите се ограничават до корелации между две величини. Статията е малко смешна, защото с методи, приети за достоверни, доказва съществуването на топлата вода. Аз като човек от категорията на "старите" мога да ти кажа от собствен опит, че да, "производителността" ми сега във всяко отношение е доста по-малка от тази преди 30 години и това едва ли учудва някого, освен разбира се учените икономисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 6 години
слаба статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
markov
преди 6 години
Делът на работниците над 35 годишна възраст в САЩ се увеличавал .......въх. И там ли вече бачкането е до смърт ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
markov
преди 6 години
Делът на работниците над 35 годишна възраст в САЩ се увеличавал .......въх. И там ли вече бачкането е до смърт ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още