IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Македония все повече активизира усилията си за членство в НАТО

Членството ѝ във военния алианс ще защити балканската страна от „намесата“ на Русия в делата ѝ, твърди военният ѝ министър

08:10 | 09.08.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новото правителство на Македония засилва усилията си за присъединяване към НАТО, твърдейки, че членството ѝ във военния алианс ще защити балканската страна от „намесата“ на Русия в делата ѝ, заяви военният министър на страната.

„Влиянията, които се намесват в тази стратегическа цел, не са полезни и не са приятелски“, казва военният министър Радмила Шекеринска в интервю за Bloomberg от Скопие. „Видяхме някои изтичания на информация, дори преди правителството да бъде избрано, за руски опити за намеса в ключови области на политиката и сигурността. Изпитваме тревоги за това. Вярваме, че членството на Македония в НАТО може да сложи край на тези опити“.

След като премина през първата смяна на лидерството от над десетилетие през юни, страната с 2 млн. население се опитва да съживи усилията си за присъединяване към Европейския съюз и НАТО.

Като част от този стремеж правителството на министър-председателя Зоран Заев се опитва да възстанови регионалните отношения, след като обвини предишната администрация, че целенасочено е подхранвала спора с Гърция около името на страната, датиращ от 1991 г.. Заради спора Гърция блокира опитите на съседката си да се присъедини към НАТО.

Макар че някои страни, получили независимостта си след кървавото разцепване на Югославия през 90-те години, вече са членки на ЕС и НАТО, други държави като Македония са приклещени в борба за власт между Русия от една страна и Европа и САЩ от друга. Напрежението ескалира след анексирането на Крим от Русия през 2014 г., което доведе до най-големия застой в отношенията и със САЩ от Студената война. Съмненията, изказани от американския президент Доналд Тръмп по отношение на бъдещето на НАТО и връзките с Москва, допълнително засилиха напрежението.

Русия продължава да се противопоставя на разширяването на НАТО в Европа и бива обвинявана, че се опитва да провали усилията на региона за доближаване към Запада. Миналата година правителството на Черна гора заяви, че Кремъл е стоял зад провалил се преврат по време на парламентарните избори – обвинения, които Русия отрича.

45-годишната Шекеринска, която е заместник-председател на управляващия Социалдемократически съюз, заяви, че кабинетът се опитва да подобри отношенията си с Гърция и се ангажира с местни реформи в рамките на 9 месеца, за да успее да влезе в НАТО „възможно най-скоро“.

Страната трябва да реши въпроси, свързани с върховенството на закона и независимостта на съдебната власт, които в момента „се разглеждат като проблем за членството на Македония в НАТО“, казва Шекеринска.

Ще останем ангажирани с превръщането на тези реформи в реалност, но ще продължим да искаме от страните членки на НАТО да оценят тези усилия, да вземат предвид резултатите и да вземат решения възможно най-скоро“, допълва тя.

В стремежа си да последва примера на Черна гора, която се присъедини към алианса през юни, страната ще започне да увеличава разходите си за отбрана през 2018 г. от под 1% от брутния вътрешен продукт, казва тя.

Шекеринска, която е и заместник-премиер, похвали визитата на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в Черна гора миналата седмица, която според нея е изпратила „ключово послание“, заличавайки всички съмнения от по-рано тази година за това дали САЩ остават отдадени на НАТО и региона.

Тези съмнения изчезнаха“, завършва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
osoitza
преди 6 години
Фамилията на военния министър е "Шекеринска", Инвесторе от какъв език превеждате, Гръцки? Те нямат "ш" в българския има и е редно да си го изпозлваме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 9
KPetkov
преди 6 години
Влиянията, които се намесват в тази стратегическа цел, не са полезни и не са приятелски, казва военният министър Радмила Секеринска в интервю за Bloomberg от Скопие.Защо бе Радмила, Шойгу да не ти е отказал да обсъждате новите модни тенденции във военното облекло за дами и трансове, че не ти бил приятел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 12
michaelis12
преди 6 години
то това и беше целта на занятието за подписването на нашето "добросъседство", да съдействаме колкото се може по-бързо за вкарването на другата част от нашия народ под Американски диктат .... с предтекст за руска намеса, хакери и 100те им путтки американски майччини .... Но Гърция и Сръбията ше им оплетат лекичко конците, щот имат разправии с Югозападната България (Македонията) .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още