IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С ваучери до 100 хил. лева ще насърчават фирми за листване на борсата

Финансирането ще е с евросредства, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов

12:21 | 04.08.17 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Предприятия ще получават ваучери до 100 хил. лв. за листване на борсата. Това обеща министърът на икономиката Емил Караниколов, който представи мерките в областта на икономиката от програмата за управление на правителството 2017 - 2021.

„Ще има среща с БФБ, ще обсъдим конкретни мерки в тази насока“, каза той.

Министърът поясни, че финансирането на мярката, която ще стимулира предприятията да станат публични, ще бъде по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”.

Освен подкрепата за капиталовия пазар програмата на правителството предвижда мерки за намаляване на административните тежести към граждани и бизнес, развитие на индустриалните зони, повишаване на конкурентоспособността на българската икономика и подкрепа на малък и среден бизнес, засилен следприватизационен и следконцесионен контрол. 

Караниколов припомни, че икономическото министерство е оптимизирало някои услуги и е намалило таксите.

В индустриалните зони първо ще се изгражда инфраструктура, а след това ще се продават терени и право на строеж. „Надявам се да привлечем допълнително инвестиции и да се вдигне жизненият стандарт чрез увеличаване на заплатите и подобряване на условията за труд“, каза той.

Работи се приоритетно по индустриална зона Божурище, където ще се строят нови пътни подходи, жп терминал за разтоварване на стоки и жп гара. Ще се развива зоната във Видин и са планирани нови зони в Ловеч, Стара Загора и Кърджали.

“Обсъждаме и закони за облекчаване на инвеститорите в индустриалните зони“, каза Караниколов.

За повишаване на конкурентоспособността на българската икономика предстои пускане на мярка по програма “Иновации и конкурентоспособност”, която ще е облекчена за микро и малките предприятия.

Ново звено в Агенцията за приватизация ще следи изпълнението на концесионните договори, които в момента се контролират от администрациите, обявили концесията.

Той обеща Министерството на икономиката да е домакин за учредяването на стартъп общност, която в бъдеще да е национално представителна.

На въпрос дали е склонен да разговаря с финансовото министерство за това да отпадне данък печалба за стартиращите предприятия икономическият министър каза: „Обсъждаме всички стимули, това е изключително важно, включително финансиране, тъй като основните проблеми на МСП са точно финансирането“. То може да се осъществява и през ББР, която скоро е с принципал икономическото министерство.

Стимули се обсъждат за всички инвеститори, за да бъдат привличани, уточни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 6 години
Способност е - за източване. То друго тук няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
Бравос !!! много уубъффф модел. Ще има възползвали се да вземат част от тези 100 бона, после и парите на повярвалите и после формулата Банев, Сашо Апашо и КТБ.Това е поредното признание за неспособноста ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още