IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия настоява САЩ да ограничат броя на дипломатите си в Москва

Кремъл затвори освен това два посланически имота

13:58 | 28.07.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Като реакция на прокараните в Конгреса по-строги санкции срещу Русия сега САЩ ще трябва да редуцират значително броя на дипломатическия си персонал в Руската федерация. 

Русия разпореди на дипломатическите мисии на САЩ в страната да намалят броя на служителите си. Властите в Москва настояват общият брой на служителите в дипломатическите и консулски учреждения на САЩ във федерацията да бъде съкратен до 1 септември на 455 души и по този начин - изравнен с броя на служителите от руските дипломатически мисии в Щатите. Това пише в разпространено днес изявление на външното министерство в Москва.

Според Кремъл гласуваните нови санкции от Конгреса са проява на „русофобия“. 

Ако САЩ вземат нови мерки за съкращаване на броя на руските дипломати в страната, Москва ще отвърне с "огледален отговор", посочва външното министерство на Русия.

"Запазваме си правото да предприемем на взаимни начала и други мерки, които може да засегнат интересите на САЩ", подчертава руското дипломатическо ведомство.  

Освен разпореждането за броя на служителите Русия забранява на САЩ oт 1 август да използват складовите помещения на ул. "Дорожная" в Москва и вилата в столичния лесопарк Серебряний бор.

В края на декември администрацията на тогавашния президент Барак Обама експулсира 35 руски дипломати. От месеци Москва и Вашингтон спорят и за два имота в САЩ, които бяха собственост на руското посолство. САЩ твърдят, че от там са били извършвани акции на тайни служби и хакерски атаки, а Русия отрича това. Сградите в Ню Йорк и Мериленд бяха затворени.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Ivan.r
преди 6 години
Хаха, протохора, все още е силно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Варвари! Не заслужават изобщо да има дипломати при тези протохора, нал тъй Стоене?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Ivan.r
преди 6 години
Като взема предвид, че санкциите ги приеха с някакво абсурдно голямо мнозинство едно евентуално вето от Тръмп ще е само символично - ще го преборят бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
Hahoto
преди 6 години
Това няма нищо общо със новите санкции а е закъснялия отговор на решението на Обама от 29.12 миналата година да изгони 35 руски дипломати и да отнеме 2 руски имота в САЩ. Тогава Путин реши да изчака да види какво ще стане с изборите и да не нагнетява обстановката, провокативно. Сега явно е преценил, че е време да възстанови баланса. Отговора на тия санкции ще чакаме чак, когато ги одобри Тръмп и влязат в действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още