IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Всички финансови министри на еврозоната подкрепяха Grexit

Компромисът е бил единственият вариант за Гърция в драматичните летни дни на 2015 година, признава в интервю и гръцкият премиер Алексис Ципрас

20:00 | 24.07.17 г. 1
<p>
	Алексис Ципрас (на преден план) със своя първи финансов министър Янис Варуфакис.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас (на преден план) със своя първи финансов министър Янис Варуфакис. Снимка: Архив Ройтерс

Всички финансови министри от еврозоната са подкрепяли идеята за временното излизане на Гърция от еврозоната, коментира германският финансов министър Волфганг Шойбле в интервю за Bild. Връщайки се две години назад, когато Гърция и кредиторите преговарях рекордните 17 часа за бъдещето на страната във валутния съюз, Шойбле коментира, че в крайна сметка отговорността за решението и подписаното трето споразумение за южната ни съседка е на канцлера Ангела Меркел.

Шойбле, който е сочен за един от най-големите критици на Гърция и правителството на Сириза, обаче коментира, че страната е приела много реформи и сега на прав път, допълва още AnaMpa.

Конфликтът между Атина и Шойбле започна още в първите месеци след идването на власт на Алексис Ципрас през януари 2015 година. Управлението му започна със силно противопоставяне на кредиторите и залозите да остане на поста си не бяха в негова полза. 

Лидерът на крайнолявата Сириза обаче  управлява две години и половина и това го прави премиера с най-дълъг мандат на управление в годините на кризата за Гърция.

Самият Ципрас признава в интервю за The Guardian, че е влязъл в управлението на страната без опит и без да подозира какви трудности го очакват и направените „големи грешки“, някои от които свързани с персоналния избор на екип.

Ципрас отказа да коментира кого визира, но изданието припомня проблемите, които донесе първият му финансов министър Янис Варуфакис при общуването с кредиторите. „Янис се опита да пише история по различен начин“, отбелязва гръцкият премиер и допълва, че може би верният момент е щял да настъпи, ако „някои истини бяха казани“.

В спомен за драматичните летни дни на 2015 година, когато банките в Гърция бяха затворени, а страната беше на ръба да напусне еврозоната и да обяви фалит, Ципрас споделя, че в плановете на Сириза никога не е присъствало напускането на еврозоната и ЕС.

„Да напуснем Европа и да отидем къде? На друга галактика?“, коментира днес той и допълва, че Гърция е неразделна част от Европа, важна част от културата и наследството на Стария континент.

Затова и компромисът е бил единствената възможност за страната, сравнявайки приетите мерки с горчиво лекарство. „Стискате нос и го изпивате, защото знаете, че няма друга възможност. Защото преди това сте опитали всичко друго да оцелеете“, казва гръцкият премиер.

И макар че в родината си премиерът търпи много критики, международните анализатори коментират, че Алексис Ципрас се оказва единственият лидер на страната, който показа кураж да започне реформите, пише още The Guardian.

Сега партията му ще се опита да промени модела на развитие на страната, да върне младите образовани професионалисти. За целта щ есе възползва максимално от геополитическото положение на страната и потенциала за привличане на инвестиции, които крият сектори като енергетика, транспорт и телекомуникации.

Пътят няма да е лесен, пише още британското издание. Правителството трябваше да вдигне данъците, ход който не се хареса на средната класа и чуждите инвеститори. А според Алексис Ципрас най-лошото вече е останало зад гърба на гърците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 5
abdul
преди 6 години
Сметката от тая простотия още не е дошла и изглежда ще я "плаща" следващото поколение rеtards.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още