IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на индустриална стратегия води до хаотично привличане на инвеститори

Индустриалната стратегия е единственият смислен инструмент за насърчаване на регионите, каза Пламен Димитров

10:48 | 12.07.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Липсата на индустриална стратегия на България води до тежки регионални и задълбочаващи се икономически и социални различия. Това каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров пред журналисти, цитиран от БТА.

Конфедерацията на независимите синдикати в Българи (КНСБ) настоява България да има индустриална стратегия, която да е инструмент за развитието на регионите, за преодоляване на обезлюдяването и на социално-икономическите различия.

Димитров отбеляза, че в управленската програма, която се очаква да бъде официално огласена скоро, не се открива необходимата отговорност и настойчивост за индустриална визия за България. Димитров припомни, че не само САЩ изработват такава, а и се очаква Европейският съвет през март догодина да приеме индустриалната стратегия на Европа. Редно е по това време и България вече да има такава, допълни Пламен Димитров. 

Според него липсата на стратегия за развитие на индустрията води до хаотично привличане на инвеститори в страната и то в райони, в които има пренаселване. В София и София-област вече живеят близо половината от хората, които работят в България – 32% в София, и още около 13-15 на сто в София-област. Подобна тенденция преживява и Пловдив - Тракия икономическа зона започва да хипертрофира, отбеляза Димитров. По думите му зоната пречи на развитието на по-малките общини в Южна България.

Той припомни, че средната заплата в София е два пъти по-висока от средната заплата във Видинска област. "Индустриалната стратегия е единственият смислен инструмент за насърчаване на регионите, за да има хляб и живот не само в пет-шест големи града", обобщи Пламен Димитров.

Синдикатът настоява и за енергийна стратегия. Валентин Вълчев, председател на миньорската федерация към синдиката посочи, че в стратегията трябва да има краткосрочна и дългосрочна визия за развитието на енергетиката с хоризонт до 2050 година.

Според изчисления на независими европейски анализатори, цитирани от синдикалиста, около 1,25 млрд. евро са необходими, за да бъдат преведени всички централи към новите изисквания. По думите на Вълчев това е твърде голяма сума, но със създаването на Европейския енергиен съюз ще има фондове, които могат да насочат средства за целта. Пряко заетите във въгледобива и в тези централи са около 30 хиляди, а заедно с индиректно работещите, заетите общо са 120 хиляди. Всеки миньор води след себе си четири до пет допълнителни работни места, допълни Вълчев. 

КНСБ очаква също България да се включи към Европейския стълб за социалните права.

По думите на Димитров присъдиняването към Европейския социален стълб на всички държави членки на ЕС е било подкрепено на среща на Бойко Борисов с генералния секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини през май. От КНСБ очакват Борисов да спази вече заявената подкрепа.

Целта на предложението на Европейската комисия за Европейски стълб на социалните права е да има по-справедливо функциониране на пазара на труда и на социалните системи. Обръща се внимание на много законодателни и незаконодателни инициативи, свързани с равновесието между професионалния и личния живот, информирането на работниците, достъпа до социална закрила и работното време. Според логиката на стълба на социалните права, тези предложения, след като бъдат приети, ще актуализират и допълнят достиженията на правото на ЕС. 

Присъединяването към Европейския стълб може да даде ориентири за много различни плащания като обезщетението за майчинство, за което в България се спори колко точно да е през втората година и с какво да е обвързано.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 6 години
.. и баш ти дето никога не си работил реши да дадеш акъл на работещите? :) кнсб трябва да се закрие веднага !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още