IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България пада с 19 места в класация за защита на правото на собственост

Страната ни не само има едни от най-слабите показатели в Европа, но и е изпреварена от страни като Мали, Хондурас и Кения в защитата на собствеността

11:45 | 11.07.17 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България губи 19 места в класацията „Право на собственост“, която оценява защитата на правото на собственост по света, през 2017 г., съобщава Институтът за пазарна икономика (ИПИ). В проучването на Alliance Property Rights участват 127 държави, в които живее 93% от населението на Земята и се произвеждат 98% от световния брутен вътрешен продукт (БВП).

От данните се вижда, че страната ни се нарежда на 85-то място със събрани 4,8 точки от 10 възможни в класацията. Това не само е едно от най-ниските постижения в Европа, но и страната ни е изпреварена от Мали, Доминиканската република, Кения, Хондурас и Замбия.

Според анализаторите на ИПИ това означава, че у нас нищо не се променя по отношение на защитата на правото на собственост, докато други държави работят активно върху този проблем.

Оценките на държавите се базират на анализи за постиженията в три области – правна и политическа среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост. По тези показатели най-високи оценки получават Нова Зеландия (8,6 точки), Финландия, Швеция и Норвегия. Средният резултат в класацията е 5,6 точки, като от Alliance Property Rights отчитат подобрение на стойността на индекса в световен мащаб.

За България обаче анализите показват, че резултатите намаляват с 0,2 пункта, което води и до загуба на 19 места в класацията спрямо миналата година. Ниски са показателите ни в областта на правната и политическата среда. По отношение на правото на физическа собственост се подобрява индикаторът за достъп до заеми.

От ИПИ обаче обясняват, че по-добрият достъп до заеми е следствие от възстановяването на пазара, а не от политически усилия. Според анализаторите ниският резултат по отношение на политическата среда е показател за липсата на съдебна власт, върховенство на закона и контрол над корупцията.

България се представя най-добре по отношение на защитата на правото на интелектуална собственост – 5,2 точки от максималните 10.

От организацията, която е автор на индикатора, отбелязват доброто представяне на Етиопия през 2017 г. Африка като цяло е континент със ширеща се корупция, но страната е успяла да подобри резултатите си и да се изкачи с 16 места до 87 място в класацията за правото на собственост. В страната са въведени механизми за защитата на физическата собственост, като например имотен регистър, и се подобрява и достъпът до кредитиране.

В страните от Източна Европа и Централна Азия обаче като цяло се наблюдава влошаване на показателите през тази година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 2
Ironhorse
преди 6 години
А, не е кой да е дебел а КОЙ# дебел.Безобразието на *** е подсигурено, чрез безобразието на КОЙ#.Иначе искам да се разреши притежаването (не носенето) на оръжие в дома, за защита на живот, чест и собственост. И щом някой нахлуе денем ли нощем ли, да имам правото да го направя опасен ***, защото съдържа няколкостотин грама олово.Тогава и половината полиция спокойно може да бъде съкратена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 6 години
Бо-о-оже, аз говоря за апартейд и създаване на терористически анклави на заграбена земя, ти говориш за някакъв дебел.Хората лесно могат да се справят с дебелият, като просто подминават павилиончетата му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
*** = и.д.и.о-т-и-т-е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Абсолютно!И не става въпрос само за смешните управляващи или опозиционни политици, те са само кукли на конци.България е държава на мафията и на ***, които продължават да търпят това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 1
Гари
преди 6 години
Когато бандити управляват държавата...това ще положението. И ще става все по-зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Ironhorse
преди 6 години
Днес Волгин официално общви, че собствеността не е свещена.Този *** трябва да бъде съден подстрекаване срещу държавният ред, защото отрича чл. 17, ал. 3 от Конституцията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
Ironhorse
преди 6 години
Ми какво да кажа ... само два обективни факта, няма политика, няма пристрастия ...1. Делата на Шиши за собственот върху магазини Техномаркет срещу Глориент, така ни удари имиджа, че не знам. Досега само по едно дело има решение в полза на Шиши от Благоевград, но решението не се базира на закона, а на цитати от Плиний стари, Цицерон и подобни. Явно съдията съзнава малоумщината, но е добре заплатена пък.2. Днес Петър Волгин и Съюза на комунистите, прогласиха за легитимно средство срещу собствеността палежа и беззаконието.Аз не знам как съществува този съюз при все че комунистическият режим и идея са обявени за престъпни. Но прокуратурата спи.3. Кражбата на фирми и сагата с "гнилите ябълки". Още не можем да се оправим с този погром върху имиджа на България от съдебната власт.4. А КТБ ... Там всеки видя, че държавата не защитава обществният/публичен интерес, а частни и то бандитски.КТБ е христоматиен пример за раздаване на порции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
Императорът
преди 6 години
Да подчертая дори само един Чл. от НК - 418 - който определя незаконната експроприация на недвижима собственост, принадлежаща на лица от един етнос, от лица от друг етнос - като АПАРТЕЙД, какво да говорим повече? Реално - СПОРЕД ЗАКОНИТЕ - всички българи собственици на земята под ромовите незаконни свърталища, са подложени на АПАРТЕЙД - в европейска България - в 21 век !!! Според т.нар. "главен прокурор" този апартейд е "административно нарушение", според международното право е престъпление срещу човечеството. Реално - пак според международното право - лица, подлагани на апартейд в собствената си страна имат право на бежански статут извън нея - а това са десетки хиляди българи !!!! Е, какво - в Германия ли да идем и ние и да искаме убежище? Или направо в Габонь ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
Императорът
преди 6 години
Неприкосновеността на частната собственост е едно от НАЙ-ОСНОВНИТЕ ЧОВЕШКИ ПРАВА - и самият факт, че в класацията ние - ЕВРОПЕЙСКАТА ДЪРЖАВА - сме зад някакви канибалски държави в Негрия, мисля е достатъчно основание да търсим сметка, включително с неособено толерантни средства както на политиците, така и на разни угоени бейове по някои всевластни и неподлежащи на контрол институции като например прокуратурата !!! А не както вчера лицето сотир цацаров - да *** кат` тако`а срещу "беззаконията", все едно той не е главният прокурор, а главният поп на държавата - и не е ЗАДЪЛЖЕНИЕ на него и подчинените му да повдигат обвинения срещу етнобандитите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още