IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще подкрепи сценарий на засилваща се интеграция в ЕС

Мястото на България е в ядрото, не в периферията на общността, смята премиерът Бойко Борисов

11:45 | 07.07.17 г. 4
<p>
	Бойко Борисов. <em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Бойко Борисов. Снимка: Архив БТА

България ще подкрепи сценария за засилваща се интеграция в ЕС, записан в Бялата книга, представена в началото на годината от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на парламентарния контрол днес.

Той припомни, че петте сценария на Юнкер съдържат хипотези, които не се изключват една друга. За Борисов един от вариантите - „Европа на различни скорости“, е приемлив само ако страните сами преценяват къде да се намират, а не да им бъде налагана някаква политика.

„Мястото на страната ни е в ядрото, а не в периферията на ЕС“, уверен е българският премиер.

Пред депутатите той отбеляза основните приоритети на т.нар. „тройка“ ротационни председатели на Съвета. Те са свързани със запазването на кохезионната политика, модернизация на образователните системи, премахването на енергийната изолация на страните и общност, основана на правото.

Конкретните акценти на българското председателство ще бъдат разработени и приети на заседание на Министерския съвет на 11 юли. Предложението ще бъде широко обсъдено в парламента и ще бъде изпратено и на президента, обеща Борисов.

По отношение на перспективите на България в ЕС премиерът посочи, че страната трябва да се стреми към влизане в еврозоната, да стане част от Шенген и се обяви за създаване на „европейски сили за отбрана, които да допълнят НАТО при охраната на външните ни граници“.

Бойко Борисов коментира още в отговор на депутата от „БСП за България“ Корнелия Нинова, че страната не е поела допълнителни ангажименти за прием на мигранти, защото не може да изпълни и сегашните. България е заявила, че може да приеме 1 200 души. „Дойдоха двама, единият избяга“, обясни премиерът и допълни, че бежанците не искат да стоят нито в България, нито в Полша и Унгария.

В момента има почти нулев миграционен натиск, допълни още Борисов.

„Основният проблем, който виси със страшна сила, е Brexit”, допълни още българският премиер във връзка с приоритетите за председателството.  

От БСП заявиха, че не са доволни от свършеното по предстоящото председателство на Съвета и внесоха предложение за парламентарен дебат по темата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
горките, не разбраха ли за 30г. че нащo място според господарите е в слугинажа при робите или ше им треат още 30йска докат схванат ?!? ..... Тия ни разградиха от секъде напрайха ни дармадан и всичко ни взеха даже и хората, обаче ни било мястото в ядрото ..... ем нищо, който е просс то е за дълго .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 7
studioaa
преди 6 години
Какви средства усвоява, че не разбрах? За програмния период 2014-2020 сме взели по-малко от еврофондовете отколкото сме внесли в бюджета на ес. Усвоили сме едва 10% от "обещаните" пари по всичките европрограми, а половината програмен период вече отиде в историята. При положение, че от всичко идващо от ес сме само на загуба какво правим в тази организация се питам??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Затова го оставят да "усвоява" евросредства ...безплатен обяд няма , трябва да свърши и мръсната работа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
studioaa
преди 6 години
Явно е, че в годините прехода "бездната" между управляваща класа и управляваните българи расте все повече и повече. Абсурдната позиция на кабинета Борисов е най-доброто доказателство за това. Независимо, че 3/4 от българите са против приемането на еврото правителството всячески се опитва да влезе в чакалнята на еврозоната. Независимо, че доверието е европейските институции е рекордно ниско по-ниско дори от доверието в съда и прокуратурата у нас Борисов иска още повече евроинтеграция и още повече корумпирани псевдонезависими международни институции. Страничен човек би се запитал дали той не е живял на Марс през живота си и случайно е избран за премиер на България тази година и затова не е наясно с настроенията пред електората си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още