IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша вижда в Тръмп катализатор за край на зависимостта си от руски газ

Лидерите във Варшава обмислят от дългосрочна газова сделка с американските производители до инфраструктурни проекти, които свързват източноевропейските страни

13:14 | 05.07.17 г. 25
<p>
	Първите доставки на американски газ в Полша. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Първите доставки на американски газ в Полша. Снимка: Архив Ройтерс

Полските лидери залагат, че визитата на Доналд Тръмп във Варшава, започваща в сряда – два дни преди американският президент да се срещне с руския си колега, ще подкрепи усилията им за намаляване на зависимостта на страната от природен газ от източната им съседка, коментира Bloomberg.

По-малко от месец, след като полският терминал в Балтийско море получи първата си доставка на втечнен природен газ (LNG) от САЩ, властите във Варшава се настройват за по-амбициозни планове. Идеите варират от дългосрочна газова сделка с американските производители до инфраструктурни проекти, които свързват източноевропейските страни, разчитащи на доставки от базираната в Москва "Газпром".

„Пробвахме възможността ни да получаваме американски газ“, казва Кшищоф Шчерски, началник на кабинета на президента Анджей Дуда, на 1 юли. „Така че това, което остава е обикновен бизнес разговор – кога, колко и на каква цена“, коментира още той.

Управляващите консерватори на Полша, които споделят възгледите на Тръмп за „икономическия патриотизъм“, но за разлика от американския президент са силно скептично настроени към Русия, планират да намалят зависимостта си от "Газпром" чрез пристанище за LNG и планиран тръбопровод до Норвегия.

Те искат от САЩ и помощ за блокирането на разширяването на газовата връзка "Северен поток", която свързва Русия с Германия през Балтийско море и заобикаля традиционни транзитни страни. Варшава се опасява, че така Газпром ще може да спре полските доставки, без да влияе на тези към западноевропейските си клиенти.

Съветникът по национална сигурност на САЩ Х.Р. МакМастър каза на 29 юни, че коментарите на Тръмп във Варшава „ще се фокусират върху развитието на инфраструктурата и енергийната сигурност, подчертавайки, например, първите доставки на американски LNG в Полша“.

Не е ясно дали Тръмп ще говори за Северен поток 2, след като германският канцлер Ангела Меркел осъди предложението на Сената да наказва компании, инвестиращи в нови руски тръбопроводи, включително тези в "Северен поток" 2. След 16 часа в полската столица Тръмп ще се насочи към Германия, където ще се срещне с лидерите на Г20, включително Меркел и руския президент Владимир Путин.

Тръмп ще присъства на конференция на инициативата Three Seas Initiative – група от 12 страни между Балтийско, Адриатическо и Черно море, включително България. Почти всички страни са внесли над 75% от газа си от Русия миналата година, сочи Евростат. Само три от останалите 16 страни от ЕС са независими от руския газ.

Дуда каза за седмичника DoRzeczy, че ще обсъди с американски президент дивесификацията на доставките на газ към Европа и „създаването на енергиен коридор от север на юг“, който започва от Балтийско море и стига до адриатическия бряг на Хърватия. Освен това Тръмп ще се срещне с хърватския президент Колинда Грабар Китарович, за да обсъди енергийната сигурност и планирания терминал за LNG на остров Крък.

Полските амбиции не спират до намаляване независимостта от руска енергия. Страната иска да се превърне в хъб, за да изнася част от внесения газ и да може да спре отношенията си с "Газпром", когато дългосрочната сделка за доставки приключи през 2022 г., каза министър Пьотр Наимски, който управлява стратегическата енергийна инфраструктура, през май.

LNG терминалът в Швиноуйшче в Полша може да удвои капацитета си до 10 млрд. куб. м, което се равнява на прогнозирания годишен капацитет на планирания тръбопровод до Норвегия. Заедно с местното производство от около 4 млрд. куб. м подобни доставки ще надвишат местните нужди на Полша, оценявани на около 15 млрд. куб.метра.

Излишъкът може да бъде доставян сред региона чрез планирани интерконектори, включително с Украйна, която спря да купува руски газ в края на 2015 г., след като Путин анексира Крим и предизвика размирици в източната част на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 6 години
...и що е забранено през Босфора газовози да минават? Сигурно, за да не нарушават рашките икономически интереси, налэ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 6 години
...и що е забранено през Босфора газовози да минават? Сигурно, за да не нарушават рашките икономически интереси, налэ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
Полша я извозиха, като и обявиха, че тя била нямала шистов газ. И сега, водена от фобии, ще дава кинтите на шал да им кара същия рашги газ но, правилно политически ориентиран. Само дето ... де го Алан Чумак да им го "зарежда", както "зареждаше" рашката вода...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 1
nobel
преди 6 години
Всъщност сложният и главно скъп процес на втечняване е основната причина природният газ да се пренася главно в газообразно състояние по тръбопроводи, а петролът да се превозва главно с танкери. Транспортът с танкери на каквото и да било по принцип е по-евтин и по-гъвкав от тръбопроводния, но поради горепосочените недостатъци не намира много широко разпространение. Без да споменаваме, че е и доста опасен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 1
nobel
преди 6 години
...но как кораба губи от товара си?----------------------------------------Както казах - метанът е един от най-леките газове. Докато за пропан-бутана са достатъчни около 80 атмосфери за втечняването му за метана са нужни много повече. Поради тази причина втечненият метан не се превозва под налягане в танкерите, а при много ниска температура - около -162 градуса по Целзий. Колкото и добра да е топлоизолацията на танковете тя не може да предотврати напълно загряването и изпаряването на метана. А парите се събират и отвеждат до главния двигател, така, че корабът се движи, използвойки като гориво част от товара. Независимо дали корабът се движи или не парите трябва да се събират и отвеждат. А те се отвеждат, освен към главния двигател и към агрегати, които поддържат температурата в танковете ниска. По този начин корабът губи част от товара си непрекъснато, независимо дали е на ход или чака някъде на рейд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 6 години
понеже си ме споменал, а аз като духовен водач виждам всичко :):) ... дали е по евтино или по скъпо не ми се спори, ако е по евтин американския ще дойде, ако не е няма да дойде :) ... но как кораба ще губи от товара си ? :) нали се сещаш че зада има такива налягания това треба да е херметик, като некой глави :):) иначе ще има да гърмят налява и надясно по моретата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
15 убити и стотици ранени за 4 дни в Чикагоhttps://***/int-politics/15-ubiti-i-stotitsi-raneni-za-4-dni-v-chikago.html------------------------------------------------------Най-малко 15 души са били убити, а повече от 100 други са били ранени само за последните 4 дни в американския град Чикаго, щата Илинойс, предадоха световните информационни агенции. Припомняме, че те бяха почивни за страната, която отбеляза празника си на 4 юли. -------------------------------------------------------нали ми честитиш 4 юли "най-светлия празник" еееми ай хаирлия да е, а дано в същия дух да се изпотрепат там в задокеанската губерня .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Аве ти ***, защо в крайна сметка считаш няколко мои иронични(саркастични) закачки към michaelis за коментари по темата? В крайна сметка дреме ми на каква цена Владимир Шаломов Путин ще ви продава газта и какви мурафети ще Ви върти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
Какво точно има да обсъждаме на темата? Факт е че доставките за Европа бяха на по-ниска цена от руския тръбен. Проблема е че Путин използва тази суровина като оръжие. В крайна сметка той е силно надценен, както като стока така и като средство за давление. В нито една друга страна не обсъждат по сайтовете доставките на газ. Повервай ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 6 години
И за последно- виждам, че тук има голееееми спецове- енергетици и специално такива, които за завършили университет със специалност за природния газ ;) - да искам да ги попитам- какво им е мнението за горящия природен газ http://***.nationalgeographic.bg/?cid=120&article=6155 , при положение, че българската акватория на Черно море предлага огромни възможности за добивът му? Какво ще противопоставите на неговият добив- цената от 180$ за 1000 куб.м. руски природен газ за 2017 , посочена от газпром, ли? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още