IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕРП-та ще извършат извънреден отчет във връзка очакваните нови цени на тока

ЧЕЗ Разпределение ще ангажира и допълнителни служители, за да запишат показанията на електромерите

11:58 | 30.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

И трите електроразпределителни дружества на територията на страната предвиждат възможности за извънреден отчет на електромерите на своите потребители във връзка с очакваните нови цени на тока от 1 юли.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще обсъди утре (1 юли) искането на "Булгаргаз" за цената на природния газ през третото тримесечие, както и новите цени на тока за регулаторния период (от 1 юли 2017 г. до 30 юни 2018 г.) и на топлофикационните услуги.

Промяната в цената на газа се очаква да бъде в рамките на около 2%, което ще доведе и до промяна на цената на парното и топлата вода. По предварителни очаквания средното увеличение на тока ще бъде в рамките на около 1,4 на сто.

Във връзка с очакваните нови цени от "ЧЕЗ Разпределение" са ангажирали 328 допълнителни служители, които да извършат отчета на електромерите. В допълнение и всички отчетници ще работят с удължено работно време. Компанията предвижда и възможност за самоотчет - клиентите й ще могат да подадат своите данни в периода между 1 и 5 юли.

Възможност за самоотчет дава и EVN България. Компанията очаква декларациите на своите клиенти в същия период - за първите пет дни на юли. За тези, които не са изпратили показанията на електромера до 1 юли, ще важи специална схема за изчисляване на потреблението по старите и новите цени. Тя се базира на среднодневното потребление на клиента през пълния отчетен период.

Пропорционално разпределение ще има и за клиентите на Енерго Про, които не подадат данни от самоотчет. Дружеството също не предвижда допълнителни отчетници, които да запишат показанията на електромерите на своите клиенти.

Подадените данни за самоотчет не отменят регулярният отчет на електромерите, посочват от компаниите. Фактурите на дружествата ще съдържат две стойности - по старите и новите цени от 1 юли, допълват още от дружествата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
СоКоЛоВвВ
преди 6 години
ЕЙ ПАК ТОКА ПИПАТЕ ,ВЕ ЧЕРВЕНИ *** , НАЛИ МАЙКА ВИ РУСИЯ ВИ ДАВА ТОКА И ГАЗА И НАФТАТА ЗА БЕЗ ПАРИ , ЗАЩО ПАК ВДИГАМЕ ЦЕНИТЕ ИЛИ И ТЕ СА ТАЙНА И ТО ДЪРЖАВНА ,ЧЕРВЕНА ДЪРЖАВНА ТАЙНА!??? КАК Е НЯКОЛКО МИЛИАРДА ВСЯКА ГОДИНА В ДЖОБОВЕТЕ НА РУСКИ ОЛИГАРСИ !??? УЖАС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още