IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефчович: Украйна е стратегически партньор на ЕС в областта на енергетиката

Няма политическа подкрепа в ЕП за проекта „Северен поток“ 2, смята депутатът Йежи Бузек

16:20 | 22.06.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Енергийният съюз не свършва с границата на Европейския съюз (ЕС) и Украйна е важен, стратегически партньор на общността в тази сфера. Този коментар направи комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович по време на конференция в Европейския парламент, посветена на стратегическата роля на Киев в областта на европейската енергетика.

Коментарите на Шефчович бяха излъчени във видеосистемата на Брюксел.

Комисарят отчете, че Украйна притежава не само газопреносна система, по която Европа получава не малка част от природния газ от Русия, но и огромни хранилища, които са гаранция за енергийната сигурност на общността.

Той беше категоричен, че в момента в  Европейската комисия се обсъждат енергийни проекти, включително и за разширението на „Северен поток“, за което има мандат за водене на преговори с Русия. Развитие по тази линия ще има още през този месец, смята комисарят.

Шефчович отбеляза още и направените реформи в енергийната сфера от украинското правителство.

Няма политическа подкрепа в Европейския парламент за разширението на „Северен поток“, коментира от своя страна депутатът Йежи Бузек, който беше премиер на Полша в периода между 1997 – 2001 година. Днес Бузек е председател на комисията по индустрия и енергетика към Европейския парламент

Той е категоричен, че новият газопровод не е в съзвучие с европейската енергийна политика и бъдещия Енергиен съюз и дава „грешен сигнал за агресивен съсед“. Той припомни, че досега ЕП нееднократно е отбелязвал своята позиция за газопровода.

"За ЕП е много важно да разберем защо Третият енергиен пакет не се отнася до частта на "Северен поток" 2 в Балтийско море", категоричен е той. 

Бузек също отчете, че Киев е важен партньор на ЕС не само в енергийната сфера, но и като цяло за икономиката.

Изпълнителният директор на „Нафтогаз“ Андрий Коболев пък отчете, че „Северен поток“ 2 ще бъде построен по „идеологията на „Газпром“, което означава, че ще има нужда от много изключения, за да бъде съвместим с европейските правила. Реално украинският път на газа е много по-сигурен и изцяло в съзвучие с Третия енергиен пакет. 

Той припомни още, че не са ясни таксите за пренос по "Северен поток" 2. 

Киев не купува газ директно от "Газпром" от третото тримесечие на 2015 година, а получава суровината през интерконекторни връзки от Унгария, Полша и Словакия. 

"Газпром" работи за реализацията на два проекта - "Северен поток" 2 и "Турски поток", който замени "Южен поток", за да прекрати транзита на газ през Украйна. Според руската компания Киев не е надежден партньор и едно от основанията за това е остарялата газопреносна мрежа на страната, която изисква сериозни инвестиции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 6 години
тук си прав, ама за *** русия ... те нямат партньори и стратегия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Квито ви стратегическите партньори, Шевчович, такива ви и стратегиите, и перспективите! Щом предпочитате за стратегическо партньорство Украйна пред Русия, жална ви майна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Клоуни ! "Политически неправилният" руски газ става "политически правилен" ако мине през Украйна ...иначе Украйна не купува газ от Русия , само транзитира ...да *** и кукленото ви шоу , смешници !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още